• Olaf Koelewijn filmt Pam van de Weijer op diverse plekken in Nijkerk.

    Dion van Hooren

Documentaire volgt nieuw raadslid in eerste jaar

NIJKERK Pam van de Weijer is nog maar net beëdigd als raadslid van de gemeente Nijkerk. Het eerste jaar wordt zij door de Nijkerkse filmmaker Olaf Koelewijn gevolgd in de politiek en op het thuisfront.

Olaf Koelewijn kende Van de Weijer al van zijn documentaire Nijkerk600 jaar in een dag. ,,Pam figureerde in een stukje in de katholieke kerk. Toen vond ik het al een spontane, lieve vrouw.” Koelewijn vond het heel bijzonder dat ze de stap naar de politiek nam. ,,Mijn beeld is altijd geweest dat mensen die de politiek in gaan of heel egocentrisch zijn ingesteld, carrière belust zijn of juist strijdbaar zijn. Pam is een onbevangen thuisblijfmoeder die de politiek in gaat. Het is iemand die nooit politieke ambities heeft gehad.” Koelewijn wil in beeld brengen wat de politiek met het nieuwbakken raadslid doet. ,,Ik wil laten zien wat voor impact haar nieuwe werk op haarzelf heeft. Wat doet het met haar gezinsleven en hoe gaat ze om met de politieke taal die gebezigd wordt en de politieke spelletjes die gespeeld worden.”

Van de Weijer had nul procent politieke ervaring toen ze aan dit nieuwe avontuur begon. Het filmproject vindt ze dan ook best spannend. ,,Ik vind het heel lastig, ik ben niet iemand die graag in het middelpunt staat. Ik vind het fijn om onder de mensen te zijn en dan is het niet prettig om een camera in je nek te hebben.” Toch hoopt ze dat de documentaire een middel is om mensen een beeld te geven wat het raadswerk inhoudt. ,,Ik vind de Nijkerkse politiek super interessant, het gaat over de gemeente Nijkerk en haar inwoners. Ik zou graag de drempel tussen inwoners en de politiek willen verlagen. Ik denk ook dat ik daar de aangewezen persoon voor ben, juist omdat ik net kom kijken.” In het jaar dat Van de Weijer wordt gevolgd verwacht ze dat er verschillende momenten in beeld worden gebracht. ,,Mijn dochter is nu bezig met haar eindmusical en soms moet ik stapels papieren lezen. Het zijn allemaal momenten die in de documentaire opgenomen worden. Je hoopt natuurlijk dat je hele kwetsbare momenten niet tegenkomt, maar we laten wel een totaalplaatje zien. Ik hoop dat als we aan het eind van het eerste jaar zijn je als kijker kunt zien dat ik als persoon gegroeid ben. Van helemaal bleu in de politiek tot begrijpen waar het echt over gaat.” Koelewijn hoopt vooral de belangrijke momenten in beeld te kunnen brengen. ,,Voor mij als maker voelt het wel als worstelmoment. Het filmen van Pam terwijl ze stukken leest van de gemeente is makkelijk, maar er is veel meer. Het grote pluspunt is dat Pam mooi kan verwoorden waar ze tegenaan loopt.” Van de Weijer denkt dat veel mensen niet een goed beeld hebben bij het raadswerk. ,, Toen het CDA niet in de coalitie bleek te zitten kwam ik mensen op straat tegen die zeiden: ‘jammer dat je toch de baan niet hebt’. Ik legde natuurlijk uit dat ik weldegelijk in de gemeenteraad zit, maar dan in de oppositie. Maar weinig mensen hebben een beeld van hoe het werkelijk in elkaar zit.”

De 24 minuten durende documentaire wordt na het filmen uitgezonden door de KRO/NCRV en Omroep Gelderland.