• Er wordt ook een historische film over de slipjacht getoond.

    Gerrit Steen

Documentaire over Hoevelaken op 18 november in première

HOEVELAKEN Op vrijdag 18 november organiseert de Stichting Historisch Hoeflake in Dorpshuis De Stuw haar jaarlijkse najaarsbijeenkomst. Deze staat dit keer in het teken van films over Hoevelaken uit het verleden én in het teken van een première: de documentaire, die Olaf Koelewijn uit Nijkerk in opdracht van Historisch Hoeflake onlangs heeft afgerond over het leven in Hoevelaken anno nu.

HARMEN SIEZEN Dit alles samengevat in één dag: van 's morgens (heel) vroeg tot 's avonds laat. Veel Hoevelakers hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de documentaire. Eén van hen is Harmen Siezen, die de verbindende teksten heeft ingesproken.

De huidige bewoners van Hoevelaken zullen veel van de vooral in 2015 gemaakte opnamen herkennen, maar niet minder belangrijk: met de documentaire wil Historisch Hoeflake voldoen aan haar doelstelling om de plaatselijke bevolking bewust te maken van de historie en de eigen identiteit van het dorp Hoevelaken. Anders gezegd: vastleggen hoe er in deze tijd in het dorp wordt geleefd.

FILMS In de toekomst zal daar dan wellicht met net zo veel interesse en soms ook met verbazing naar worden gekeken als nu gebeurt tijdens filmavonden van Historisch Hoeflake en ongetwijfeld ook op vrijdag 18 november. Dan worden namelijk ook oudere films vertoond, onder andere van Peter de Kruijff: Dikkertje Dap uit 1978, de intocht van Sinterklaas in datzelfde jaar, de Koninginnedagoptocht in1979, de Slipjacht in 1981 en de Ronde van Hoevelaken in 1983.

Ook zijn er opnamen van anderen te zien, bijvoorbeeld van een optocht op Koninginnedag in 1982 ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van Hoevelaken en een film over het leven in Hoevelaken, die in 1964 is gemaakt.

De films worden vanaf 20.00 uur getoond. De toegang en een kop koffie/thee bij binnenkomst - vanaf 19.30 uur - zijn gratis.

DVD Een dvd met de documentaire 'Het dagelijks leven van Hoevelaken anno 2015' is op de premièreavond te koop. 'Vrienden van Historisch Hoevelaken' (tot 1 januari 2016 'Donateurs' genoemd) kunnen deze kopen voor 2,50 euro en niet-Vrienden voor 5 euro per stuk.

Meer informatie over de mogelijkheden om in het bezit te komen van de dvd, zijn te vinden op de website www.historischhoevelaken.nl