Debuut Van Deelen over kinderkuistocht

Maranke Pater

NIJKERK Arna van Deelen presenteert op woensdag 8 april haar allereerste christelijke kinderboek 'Het pad door de zee'. In het boek wordt de kinderkruistocht uit 1212 beschreven.

Arna deed een poos geleden mee aan een schrijfwedstrijd van uitgeverij de Banier. Met een verhaal over 'Het wonder van Woerden', over de Spaanse bezetting van de Utrechtse plaats, wist ze de harten van de juryleden voor zich te winnen. ,,Niet lang daarna werd ik door de uitgeverij gevraagd of ik een eigen kinderboek zou willen schrijven. Ik heb daar wel een poosje over nagedacht. Er zijn maar weinig historische christelijke kinderboeken voor kinderen van rond de tien jaar, dus ik ben toch de uitdaging aangegaan."

HEILIGE LAND Ze koos de kinderkruistochten, omdat dat onderwerp haar op de middelbare school al had geboeid. Voordat ze met schrijven begon, las ze verschillende boeken en andere literatuur die over de kinderkruistochten zijn geschreven. In 1212 waren er twee kinderkruistochten, waarvan er één vanuit Frankrijk vertrok en één vanuit Duitsland. Arna: ,,Mijn verhaal is geïnspireerd op de kruistocht die vanuit Duitsland werd ondernomen. De 12-jarige wees Johanna en haar broertje Thomas gaan op pad vanuit Keulen naar Genua. Johanna leert onderweg tijdens de kruistocht een vreemde jongen kennen die niet praat. Samen proberen ze de tocht tot een goed einde te brengen." Volgens de geschiedenis zou Nicolas, de leider van de Duitse kinderkruistocht een droom gekregen hebben waarin hij de leider moest worden van een kinderkruistocht om het Heilige Land te veroveren.

De titel van het boek is ontleend aan het pad door de zee dat Mozes maakte voor de Israëlieten. ,,Ook Nicolas wil een pad door de zee creëren met zijn kruis om zo bij het Beloofde Land te komen. Niemand weet precies hoe het tijdens de kinderkruistocht is gegaan, maar het liep niet goed af voor de meeste kinderen.Er zijn heel wat strubbelingen en raadsels onderweg die de kinderen moeten overwinnen. Ze ondergaan vele ontberingen, zoals een tocht door de Alpen."

LIJDEN Arna hoopt dat er nog een tweede boek komt. ,,Ik zou het fijn vinden als kinderen historische kinderboeken leren lezen die hen inspireren om over de geschiedenis na te denken en welke gevolgen die geschiedenis heeft gehad." Arna verwacht dat er tijdens het verhaal zeker vragen ontstaan bij kinderen. ,,Het verhaal laat zich vertalen naar deze tijd, waarin ook veel onbegrepen lijden in de wereld is. Ik geef kinderen geen antwoorden, maar laat wel zien dat ze ondanks alles wat er gebeurt op God kunnen blijven vertrouwen."

foto Van Deelen: ,,Ik geef kinderen geen antwoorden, maar laat zien dat ze ondanks alles wat er gebeurt op God kunnen vertrouwen."