• Vertegenwoordigers van de dertien deelnemende gemeenten tekenden het contract.

    Gemeente Oldebroek

De Veluwe gaat voor honderd procent Nederlandse groene energie

NIJKERK Dertien gemeenten op de Veluwe kopen vanaf 2018 100 procent Nederlandse groene energie in voor al haar gemeentelijke gebouwen. Onder leiding van het samenwerkingsverband Regio Noord-Veluwe (RNV) zetten zij hiermee een stap richting een energieneutrale samenleving. Op maandag 8 mei ondertekenden de wethouders Duurzaamheid een contract met energieleverancier Engie uit Zwolle.

De gemeenten die het energieinkoopcontract ondertekenden zijn: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten (Regio Noord-Veluwe) en Barneveld, Ede, Nijkerk, Wageningen en Rhenen (Regio FoodValley).

Om als samenleving klimaatneutraal te worden, hebben de gemeenten op de Veluwe nog een hele weg te gaan. Energie is daarbij een belangrijk speerpunt. ,,Door de overeenkomst met Engie krijgen we de wind in de rug om een energieneutrale samenleving te worden", zegt Pieter Teeninga, portefeuillehouder Duurzaamheid bij Regio Noord-Veluwe.

Na een Europese aanbesteding voor de levering van elektriciteit en aardgas, kozen de gemeenten voor Engie Energie Nederland NV. De energieleverancier uit Zwolle besteedt expliciet aandacht aan nieuwe duurzaamheidsaspecten en helpt bij lokale energieopwekking.

Engie gaat volledige groene stroom leveren van in Nederland opgewekte windenergie. Hiermee wordt de inkoop van energie verder verduurzaamd. Voor elektra verbruiken de dertien gemeenten momenteel 80 procent in Nederland opgewekte groene stroom.

Voor de verduurzaming van aardgas levert Engie net als de huidige leverancier Greenchoice bosgecompenseerd gas (de aanplant van bossen op andere continenten). Echter, de gemeenten op de Veluwe hebben de ambitie een stap verder te gaan.

Samen met Engie kijken zij naar alternatieven voor de verduurzaming van aardgas. Zo zijn de gemeenten al aandeelhouder van afvalverwerkingsbedrijven die uit organisch huishoudelijk afval groengas produceren. Zij kunnen de certificaten van groengasopwekking al dan niet tegen betaling verkrijgen.