• Expeditie Corlaer werd vorige week donderdagavond feestelijk afgesloten.

    Maranke Pater

'De expeditie heeft mij veranderd'

NIJKERK Het expeditieonderwijs van het Corlaer College heeft diverse goede doelen in binnen- en buitenland grote donaties opgeleverd. Afgelopen zaterdag is expeditie KiKano als laatste van wal gestoken.

Maranke Pater

 

Tijdens de slotbijeenkomst van afgelopen donderdag blijken er recordbedragen opgehaald te zijn. Friso Doornhof, projectleider van het expeditieonderwijs: ,,De leerlingen zijn dit jaar naar India, Suriname, Malawi en Oeganda geweest. Corlaer Cycling is gestart in de Franse Vogezen en heeft door verschillende landen gefietst en expeditie KiKano is nu onderweg vanuit Duitlsand voor een tocht van ruim duizend kilometer."

SCHOOLBREED Over het algemeen wordt er tussen de 10.000 en 20.000 euro opgehaald per goed doel. Doornhof: ,,Voor het zevende jaar op rij bieden we expeditie-onderwijs aan. Eerst was dit alleen voor de leerlingen van de Havo en het Vwo, maar tegenwoordig is het schoolbreed. Het Corlaer College vindt het belangrijk dat leerlingen hun wereld verbreden. Dat ze zichzelf burgerschap aanleren en maatschappelijk zich inzetten voor een goed doel."

Een jaar lang kwamen de expeditieleden elke vrijdag in het zevende en achtste uur bijeen om een plan te maken voor het inzamelen van gelden voor hun goede doel. Per expeditie zijn er tussen de 12 en 15 leerlingen op reis gegaan.

WWT Voor Lotte Nijmeijer was het een hele ervaring om mee te mogen op expeditie WWT, ook wel expeditie India genoemd. ,,WWT staat voor World Wide Technology. Met behulp van techniek hebben we de leefomstandigheden van mensen in het dorpje 3Peta's en Allivilassa kunnen verbeteren. We hebben een toiletgebouw gebouwd in de middle of nowhere." Nijmeijer had zich goed voorbereid op een cultuurshock. ,,Ik had al verwacht dat het een groot cultuurverschil zou zijn, maar het raakte mij. Mensen zijn daar zo arm, maar toch wilden ze alles aan je geven. De expeditie heeft mij veranderd, ik heb het gevoel dat ik er een stukje volwassener door ben geworden. Ook heb ik gezien wat je met een groep samen kunt bereiken."

Leerlingen van Corlaer Cycling gingen ter voorbereiding van hun fietstocht langs bij Villa Pardoes om te ervaren voor welk doel ze fietsten. Doornhof: ,,Ze hebben een complete rondleiding gekregen en op de laatste fietsdag zijn ze de slotetappe gestart bij Villa Pardoes. Ze vonden het mooi om te zien waar het opgehaalde geld naartoe ging." Zelf is Doornhof als begeleider mee geweest op Expeditie Oeganda. De leerlingen zamelden geld in voor de stichting Bake4life. Gehandicapten en tienermoeders krijgen in Oeganda ondersteuning van deze stichting om een eigen bakkerij te starten. ,,We hebben gezorgd voor bakmaterialen zoals deegmixers, maar we hebben ook samen met hen een bakkerij geverfd, omdat de eigenaar van bakken op houtsvuur overgegaan was naar elektrisch en dus een frisse winkel moest hebben. Ontmoeten stond ook centraal, dus leerlingen hebben met gehandicapte kinderen gevoetbald en koekjes gebakken. Het is erg mooi te zien hoe jongeren hun leeftijdsgenoten kunnen helpen."