• Tara Goorhuis verzamelt dopjes voor KiKa. 

    Maranke Pater

'Daar is het doppenmeisje, zeggen ze dan' 

NIJKERK Bier- of frisdopjes over? De 9-jarige Tara Goorhuis weet er wel raad mee. Iedere week maakt ze een rondgang langs de horeca en diverse verenigingen om haar 'buit' op te halen: tassen vol met dopjes. Dit doet ze om KiKa te ondersteunen.

Maranke Pater

 

Inmiddels heeft Tara ook een eigen inzamelingspunt bij de retourette van de Albert Heijn aan de Frieswijkstraat. Twee grote bigbags vol. Dat is de huidige opbrengst van haar doppenspaaractie. Toch wil Tara doorsparen tot ze op tweeduizend kilo doppen zit. Tara: ,,Ik hoorde op school dat de stichting KiKa bestaat, die geld geven aan mensen die onderzoek doen naar kinderkanker. Door dopjes te sparen en later te verkopen aan een ijzerboer kan ik het geld wat ik ervoor krijg geven aan KiKa."

Haar actie begon na een bezoek aan Intratuin in Nijkerk. ,,Iedereen die die winkel bezoekt kan daar dopjes naartoe brengen, maar ik vond dat niet leuk omdat ik graag wilde zien wat er vervolgens mee gedaan werd. Daarom besloot ik ze zelf te gaan verzamelen." 

Momenteel laat Tara zelfs haar haren groeien om deze later te doneren aan de stichting Haarwens die er pruiken van maken voor kinderen met kanker.

KROEGENTOCHT Sinds december, de start van haar doppenactie heeft ze al heel wat doppen verzameld bij haar vaste leveranciers. Zo is het café van haar oom een plek waar altijd wel dopjes vandaan gehaald worden, maar ook de rest van de kroegen op het Plein kunnen op een bezoekje van Tara rekenen. ,,Mensen zien me vaak al aankomen en dan zeggen ze 'daar is het doppenmeisje weer'. Ze hebben vaak een zakje of een bakje vol dopjes dat ik mee mag nemen."

 

MIJLPAAL Tara wordt door haar hele omgeving ondersteund in haar actie. Haar ouders brengen haar zelfs elke week naar Putten om doppen op te gaan halen bij een Chinees restaurant.

Ook is er een speciale Facebookpagina -Tara's doppenactie- opgericht om mensen op de hoogte te brengen van de spaaractie. Haar inzamelpunt bij de retourette was haar laatste mijlpaal. ,,Hierdoor hoef ik zelf er niet altijd op uit om dopjes te gaan verzamelen. Het is alleen jammer dat mensen het eerst niet helemaal snapten, want toen we voor het eerst gingen kijken of er al iets in de mand zat, was de mand door iemand meegenomen. Nu hebben we ervoor gezorgd dat de mand blijft staan."

Alle verzamelde dopjes worden iedere week naar opa en oma gebracht, net over de grens met Putten. In een enorme schuur staan al twee big bags gevuld met doppen. Tara: ,,Ik kan er bijna in zwemmen, het zijn er een heleboel." 

 

IJZERBOER Tara is nu nog op zoek naar een ijzerboer, die niet alleen de tweeduizend kilo doppen straks van haar af wil nemen, maar haar ook wat extra sponsorgeld toestopt voor KiKa. Wie doppen wil brengen kan contact met Tara opnemen via Facebook: Tara's doppenactie KiKa.