• Yvonne Lokhorst

Creatieve explosie bij Kunstroute Hoevelaken

HOEVELAKEN Hoevelaken staat het laatste weekend in september voor de elfde keer in het teken van kunst. 55 kunstenaars en artiesten houden 29 en 30 september veelal in hun eigen woning of tuin een expositie, of verzorgen een optreden.

Er is een grote verscheidenheid aan kunstvormen te bewonderen en te beleven. Op beide dagen worden weer vele bezoekers verwacht die door kunstenaars en artiesten persoonlijk worden ontvangen. Toegang is vrij en de catalogus met routekaart is gratis verkrijgbaar.

COSPLAY Het enthousiasme bij de deelnemende kunstenaars is overweldigend en daardoor ontstaat een grote verscheidenheid in aanbod zoals schilderijen, fotografie, houtdraaiwerk, beeldhouwwerk, textiele werkvormen, sieraden en veel meer. Maar er wordt dit weekend ook op verschillende plaatsen muziek geboden, waaronder (licht)klassieke voorstellingen (dwarsfluit en fluit), en optredens van zangkoor De Voice Company (alleen zondag), een troubadour, een toneelgroep, een dansgroep en een expositie over cosplay. Dit is een primeur voor Hoevelaken: Cosplay is gekostumeerd rollenspel dat geïnspireerd wordt door animatie.

OVERZICHTSTENTOONSTELLING Centraal in Hoevelaken, in Dorpshuis de Stuw, is tijdens de Kunstroute een overzichtstentoonstelling te bezoeken. Van alle deelnemers is hier een kunstwerk te bewonderen of aankondiging te lezen. Onder het genot van een kopje koffie kunnen bezoekers een goede indruk krijgen van de diversiteit aan kunstwerken, een eventuele keuze maken in de adressen en een (fiets)route bepalen.

PERSOONLIJK In totaal is er keuze uit veertig locaties, verspreid over Hoevelaken, Nijkerkerveen en Stoutenburg. Iedere bezoeker kan wel iets van zijn gading vinden om te bekijken en te beluisteren. Vaak onder het genot van een aangeboden drankje, of hapje, soms zelfs met muzikale omlijsting. Op veel locaties zijn ook kunstwerken te koop – direct van de kunstenaar zelf.

,,Het is altijd weer verrassend hoeveel mensen in een dorp als Hoevelaken met kunst bezig zijn", aldus André Spruitenburg, voorzitter van het organisatieteam van de Kunstroute. ,,Het is sfeervol en persoonlijk om bij de verschillende kunstenaars thuis te komen en kunstenaars en artiesten te kunnen spreken."

Ook diverse winkels en bedrijven hebben ruimte beschikbaar gesteld voor kunst. Gedurende de maand september hangen er kunstwerken verspreid over diverse winkels.

AANKOMENDE KUNSTENAARS Voor de kinderen wordt er op zaterdag op de Brink in het centrum van Hoevelaken opnieuw een graffiti schilderfestijn geboden. Hierbij maken kinderen een eigen graffiti die ze daarna mee naar huis mogen nemen (alleen op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur). André Spruitenburg: ,,Iedereen wordt van harte uitgenodigd op dit inspirerende evenement. Het belooft weer een prachtig weekend te worden, met veel leuke, interessante en ontroerende momenten."

CATALOGUS De catalogussen met alle informatie over de kunstenaars, de locaties en de tijden van optredens zijn vanaf heden gratis te verkrijgen in de diverse winkels in Hoevelaken en in publieke ruimtes in omliggende plaatsen. Er is een overzichtskaart toegevoegd van alle locaties.

De Kunstroute is op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de Kunstroute, de kunstenaars en foto's van de kunstwerken zijn ook te vinden op www.kunstroutehoevelaken.nl. Hier is ook de plattegrond met alle locaties te downloaden.