Corlaer Cycling haalt 13.250 euro op

NIJKERK Een groep van twaalf leerlingen van het Corlaer College heeft een bedrag van € 13.250,- opgehaald voor the Lighthouse Foundation. Dit deden zij door onder de naam 'Corlaer Cycling' tien dagen lang te wielrennen van Normandië naar Nijkerk.

Maranke Pater

De leerlingen kwamen vorige week woensdag in de stad aan, waar ze binnen werden gehaald door familie en vrienden. Na een monstertocht van ruim 1.000 kilometer moesten de leerlingen de volgende dag gewoon weer naar school. Tijd voor een interview hadden ze wel, maar Marjet Jonker (15) en Nikita de Vette (15) moeten zichtbaar bijkomen van de sportieve prestatie die ze samen met een grote groep begeleiders, waaronder leerkracht Bas Buitink, ondergingen. De Vette: ,,Ik houd heel erg van sporten en wist meteen dat ik mee wilde doen aan Corlaer Cycling."

Elke vrijdagmiddag hebben de leerlingen getraind, sinds eind vorig jaar. Ook moesten ze minimaal twee keer een tocht van 100 kilometer hebben gefietst. Buitink: ,,Het is heel belangrijk om goed te weten hoe het rijden op een racefiets is. De kinderen zijn echt vanaf het nulpunt gestart. In de winter hebben we gespind en later zijn we meer buiten gaan fietsen om ze vetrouwd te maken met wielrennen." De afstanden die ze per dag aflegden lagen zelfs boven de 100 kilometer. Jonker: ,,Het was echt afzien, zeker de laatste twee dagen, toen we al in Nederland waren." Buitink: ,,In België en Nederland hebben we constant windkracht 6 tegen gehad. Vanaf Neeltje Jans was het volle bak ploeteren totdat we de overkant haalden." De fietsers werden intensief begeleid door fysiotherapeuten. Jonker: ,,Op de derde dag dat we onderweg waren was ik helemaal leeg. Ik kon echt niet meer fietsen. We werden na elke tocht gemasseerd of gekraakt als dat nodig was. Soms zaten er bijvoorbeeld schouders vast."

Gedurende de rit overnachtte de groep op diverse campings. Naast de tegenvallers zoals de wind waren er ook veel mooie ervaringen die de leerlingen hebben opgedaan. Jonker; ,,Ik vond zelf Frankrijk het mooiste om doorheen te fietsen." Buitink: ,,We zijn langs de stranden gekomen waar de invasie van de geallieerden heeft plaats gevonden."

Het Corlaer College fietst al drie jaar voor het goede doel. Ieder jaar kiezen de deelnemers aan Corlaer Cycling een eigen doel uit waar ze geld voor inzamelen. Jonker: ,,The Lighthouse Foundation richt zich op kinderen met een lichamelijke beperking die zonder aanpassingen niet zelf zouden kunnen sporten." Met dit geld wat is opgehaald kan de stichting fietskarren kopen. Buitink: ,,Eén kar kost al gauw 4.500 euro. Met Corlaer Cycling hebben we altijd wel stichtingen gesponsord die iets sportiefs deden. Het sponsorgeld dat we dit jaar hebben bijeengebracht kunnen ook aangepaste triatlons en andere fietsevenementen bekostigd worden." Om het bedrag bijeen te krijgen hielden de leerlingen afgelopen jaar diverse acties. Van het verkopen van broodjes worst in de kantine tot een volleybalclinic. Buitink: ,,We hebben dit jaar helaas minder opgehaald dan voorgaande jaren. Bedrijven staan niet meer vooraan om te sponsoren. Maar we zijn heel tevreden met het bedrag.''

foto Het Corlaer College gaat richting Frankrijk.