• Wijnand Kooimans
  • Wijnand Kooimans
  • Wijnand Kooimans

Corlaer College steekt handen uit de mouwen tegen zwerfafval

NIJKERK De Nijkerkse wethouder Patricia van Loozen is persoonlijk voorstander van het invoeren van statiegeld op blik. Vooral gezien de verwachting dat hierdoor de hoeveelheid zwerfafval met zeventig tot negentig procent gaat dalen. Inmiddels zijn er al rond de dertig gemeente voorstander van het invoeren van statiegeld op blik en plastic. De levensmiddelenbranche is tegenstander.

Wijnand Kooijmans

Van Loozen gaf dit aan tijdens de start van de inzamelingsactie van zwerfvuil door leerlingen van het Corlaer College. Zij deed dit, samen met drie leerlingen. De andere negentien deelnemende leerlingen gingen elders in de wijk Corlaer aan de slag met vuilniszakken en prikkers.

Leon Verslooten van het Corlaer College zegt dat leerlingen vaak in de omgeving van de school maar ook rond de Boni samenkomen. Daarbij wordt ook wel eens vuil op een niet daarvoor bestemde plek gedropt. ,,Wij willen de leerlingen zo ook verantwoordelijkheid aanleren voor de eigen omgeving", zo zegt hij.

De politie zou aanvankelijk ook meedoen aan de eerste actie maar moest het laten afweten. Verslooten: ,,We hebben een goede relatie met de wijkagent. Die loopt ook regelmatig hier de scholengemeenschap binnen om zijn gezicht te laten zien." Verslooten is mentor van de leerlingen die de primeur hebben.

NIEUW Het inzamelen van afval in de wijk Corlaer is overigens niet nieuw. Regelmatig gaan leerlingen van Accent Praktijkonderwijs met een kar de wijk in om afval in te zamelen. De leerlingen van het Corlaer College krijgen assistentie van inwoners van de wijk. Deze eerste keer twee.

Voor deze eerste gelegenheid trekt ook wethouder Van Loozen één van de hesjes aan welke voor de leerlingen beschikbaar zijn en, net als de handschoenen, door het Corlaer College zelf zijn aangeschaft. De prikkers en afvalzakken worden door de gemeente geleverd. De leerlingen die de eerste middag op pad gaan zijn allemaal twaalf en dertien jaar. ,,Ik vind het leuk, het is vrijwilligerswerk", zo zegt een meisje dat met de wethouder op pad gaat. ,,Wanneer ik vuil zie liggen stop ik om het op te ruimen."

BUIT De hoeveelheid zwerfvuil valt deze eerste keer nog wel mee. Mede, zo geeft een docent aan, omdat het net na de jaarwisseling is. Dat laat zich ook merken door de vondst van nog vuurwerkresten welke op de straat liggen. Blik en flessen behoren ook tot het afval dat wordt gevonden.

Sigarettenpeuken worden ook opgeprikt en in de vuilniszak gedaan. Het is wel één van de weinig wegwerpproducten welke in de natuur wordt afgebroken. Opvallend veel doppen van flessen fris zijn te vinden langs de kant van de weg. Maar ook zakjes met hondenpoep en luiers.

BROODJES Opvallend is de vondst van meerdere broodjes bij een bushalte. Hier en daar slingert een bekertje rond. Uit het opschrift blijkt dat ze van het Corlaer College zelf afkomstig zijn. Van Loozen noemt de actie gezellig en vindt dat deze bijdraagt aan de bewustwording. ,,En laat voorbeeldgedrag zien om zwerfafval tegen te gaan. Daarbij hebben we ieders inzet nodig."