• De dierenambulance Nijkerk en omstreken blijft volop rijden.

    Dierenambulance Nijkerk e.o.

Contract dierenambulance wordt verlengd

NIJKERK De dierenambulance Nijkerk en omstreken verwacht nog deze week het contract met de gemeente Nijkerk te verlengen. Dat zegt penningmeester Alfred de Wild. Het besluit van de gemeente Putten het contract met ingang van 1 januari 2018 stop te zetten heeft geen enkel nadelig gevolg voor Nijkerk.

Wijnand Kooijmans

 

Volgens De Wild blijft de inzet in Nijkerk onverminderd van de dierenambulance. Het besluit van Putten wordt betreurd omdat, zo zegt hij, daarbij alleen geld, geld en nog eens geld een belangrijke rol speelt. Dierenasiels verdienen te weinig aan de opvang van dieren en zoeken daarom liever naar partners die bij wijze van spreken de dieren van de weg plukken, zoals katten. Want deze mogen vrij op straat lopen.

 

RIJDEN De dierenambulance Nijkerk blijft wel rijden, zowel in Putten als Barneveld. Ook deze laatste gemeente heeft het contract per 1 januari opgezegd. Beide gemeenten willen in zee gaan met een nieuw op te richten dierenambulane Putten-Barneveld. Volgens De Wild is dat een verlengstuk van de al bestaande dierenambulance Harderwijk-Ermelo.

De penningmeester van de Nijkerkse dierenambulance moest zelfs op het matje komen bij de politie in Putten. Daar werd hem te verstaan gegeven dat de dierenambulances uit Nijkerk niet meer welkom zijn in Putten. ,,Maar daar trekken we ons niets van aan. Als een dier in nood is blijven wij hulp verlenen, in Nijkerk maar ook in Putten en Barneveld."

Volgens beide gemeenten is de reden voor het opzeggen van het contract dat de Nijkerkse dierenambulance zich niet aan het contract heeft gehouden. De Wild: ,,Wij hebben onder meer Putten gevraagd aan te geven op welke punten wij de afspraken niet zijn nagekomen. Maar daar hebben we nooit antwoord op gekregen.'' Zoals ook alle pogingen met burgemeester Henk Lambooij van de gemeente Putten in gesprek te komen zijn mislukt.

 

Op de Nijkerkse dierenambulance is het afgelopen jaar steeds vaker een beroep gedaan. Het gaat dan om honden en katten maar ook om tamme vogels, koppen, cavia's, konijnen maar ook dieren die vrij in de natuur voorkomen. Naast vogels zijn dat vooral hazen en konijnen. De Wild geeft aan dat ieder dier dat in nood is wordt geholpen, of dat nu wel of niet op prijs wordt gesteld door een gemeente. ,,Het is onze plicht dieren in nood te helpen, wie dat niet doet is strafbaar."

 

AANGEHOUDEN Wat dat betreft zou De Wild best aangehouden willen worden door de politie in Putten. Inmiddels heeft hij op het politiebureau in Harderwijk een gesprek gehad. Daar is hem te kennen gegeven dat een aanhouding er niet inzit.

 

In Nijkerk is de gemeente tevreden, zo zegt De Wild. Daarom is hij ook verheugd met de contractverlenging die op stapel staat. ,,Ze mogen rekenen op onze inzet."