• Koen Suyk

Conflict over aanleg glasvezel suddert

NIJKERK Het conflict over het gebrek van medewerking van de gemeente Nijkerk bij de aanleg van glasvezel op de bedrijventerreinen in Nijkerk en Hoevelaken suddert voort. Centrale vraag is of door het bedrijf Bright Access een bouwbord of reclamebord is geplaatst en of door de Omgevingsdienst De Vallei correct is opgetreden.

Wijnand Kooijmans

 

Directeur Janarthanan Sundaram van Bright Access vindt dat de gemeente Nijkerk een verkeerde voorstelling van zaken geeft. Naar aanleiding van een eerste reactie van de gemeente noemt hij het ronduit schandalig dat door de woordvoerder van het college van burgemeester en wethouders de plaatsing van het bord als 'illegaal'  wordt aangemerkt. ,,Wij hebben als bedrijf bezwaar aangetekend tegen de handelwijze van de Omgevingsdienst. Deze komt er op neer dat wij geen enkel bord kunnen plaatsen. Dat heeft hun optreden in Hoevelaken nog eens bewezen."

 

TERUGHOUDEND De gemeente Nijkerk zegt uiterst terughoudend te zijn op dit moment met een reactie. Vooral omdat de Omgevingsdienst in gesprek is met het bedrijf. Zodra de uitkomsten van de gesprekken bekend zijn wil de gemeente reageren. Wethouder Wim van Veelen geeft wel aan dat het onder meer gaat om een verschillende interpretatie van de uitspraak van de rechter. Sundaram blijft bij zijn standpunt dat bij de start van de werkzaamheden op elk van de twee bedrijventerrein in Nijkerk een bouwbord is geplaatst. Zoals dat gebruikelijk is bij ieder bouwproject.

 

VERGUNNING Volgens de directeur van Bright Access is voor het plaatsen van zo'n bord geen vergunning nodig. Zodra een vergunning is verleend voor graafwerkzaamheden dan mogen er in zijn visie bouwborden worden geplaatst. Zijn ergernis is gericht tegen het feit dat wat hij bouwborden noemt door de Omgevingsdienst wordt gezien als het plaatsen van reclameborden. ,,Wij hebben op 37 bedrijventerreinen glasvezel aangelegd, daar hebben we altijd borden geplaatst zonder dat dit tot noemenswaardige problemen heeft geleid."

Hij was dan ook onaangenaam verrast door het bericht van de Omgevingsdienst dat hij met het plaatsen van de borden in overtreding was. Naar nu blijkt heeft een ondernemer geklaagd dat een bord te dicht bij zijn bedrijfspand stond. ,,Wanneer de ondernemer de moeite had genomen ons te bellen hadden we dit probleem opgelost. Wij hebben de Omgevingsdienst laten weten bereid te zijn het bord te verplaatsen."

RECHTBANK Een verschil van inzicht bestaat over de interpretatie van de uitspraak van de rechter. Waar de gemeente Nijkerk vindt in het gelijk te zijn gesteld is Sundaram van mening dat hij gelijk heeft gekregen van de rechter: ,,Die heeft onmiddellijk aangegeven dat onze visie juist was dat het om bouwborden gaat en niet om reclameborden. Daarna kwam de gemeente bij ons met een eenzijdig voorstel voor twee plekken waar de borden wel geplaatst mochten worden. Daarmee erkenden zij, zo ben ik van mening, het recht van ons om bouwborden te plaatsen."

TREITERIJ Het aanwijzen van de beide plekken ziet de directeur als treiterij van een partij die het niet kan verkroppen ongelijk te krijgen. ,,Daardoor hebben wij wel een groot en onnodig risico gelopen op schade aan ons netwerk." Het bedrijf overweegt opnieuw naar de rechter te stappen.