• Lex van Lieshout ANP photo

CDA buitenspel in advies voor nieuwe coalitie

NIJKERK De nieuwe coalitie in Nijkerk moet worden gevormd door ChristenUnie/SGP, PRO21 en VVD. Dat is het advies van informateur Dick van Hemmen. Daarmee staat het CDA als grootste partij buitenspel. Bij de overige partijen bleek uiteindelijk te weinig vertrouwen met hen in zee te gaan, breekpunt is vooral de gewenste bestuurscultuur.

Fractievoorzitter Joop van Ruler vindt dat zeer teleurstellend en geen recht doen aan de verkiezingsuitslag, meldt het CDA in een persbericht naar aanleiding van het advies: Van Ruler: ,,Bij het CDA lag de nadrukkelijke wens weer aan een nieuwe coalitie deel te nemen. Daarom hebben wij een open houding aangenomen, hebben wij vooraf geen breekpunten benoemd en waren wij bereid tot overleg. Helaas is dat niet beantwoord, niet door de huidige coalitiepartijen, maar ook niet door de CU-SGP."

Volgens Van Ruler heeft het CDA nadrukkelijk gezocht naar een verbinding met de CU-SGP, maar was dat gevoel niet wederzijds en was de CU-SGP niet bereid een coalitie te vormen met het CDA. Van Ruler: ,,De lijsttrekker van CU-SGP gaf tijdens het lijsttrekkersdebat al aan dat zij Pro21 verkoos boven het CDA en zo is het ook gegaan. Dat betekent dat wij niet meedoen en dat vinden wij zeer teleurstellend, maar dat is wel de realiteit. Wij pakken ons werk in de raad weer op en zullen als volksvertegenwoordigers het geluid vanuit de samenleving de komende jaren weer in de raad laten horen."