• Nancy Snijdewind: ,,Genietend door de mooie omgeving."

    Gerrit Steen

Buurtbus zoekt nieuwe buschauffeurs

LEUSDEN/ACHTERVELD De buurtbus Barneveld-Leusden-Nijkerk is dringend op zoek naar nieuwe vrijwillige chauffeurs. Door pensionering van een aantal huidige chauffeurs en het uitblijven van voldoende nieuwe aanwas komt het rijden van de vele ritten per week in de knel. Er moet te vaak een beroep gedaan worden op een beperktere groep chauffeurs.

Gerrit Steen

Aan het woord is Hans Reijnen, voorzitter van de Vereniging Buurtbus Barneveld Nijkerk. ,,Doordat er minder chauffeurs zijn, is de druk hoger bij de chauffeurs die er wel zijn", aldus Hans Reijnen. ,,Van een bestuurder wordt gevraagd om minimaal vier uur in de veertien dagen en een keer in de zes weken in het weekend te rijden. De buurtbus rijdt volgens een vaste dienstregeling en maakt tussenstops in onder andere Nijkerkerveen, Leusden, Hoevelaken en Achterveld. De buurtbus mag maximaal acht personen vervoeren en rijdt van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds tussen Barneveld en Nijkerk, via Achterveld, Leusden, Hoevelaken en Nijkerkerveen. Ook op zaterdag rijden wij tussen genoemde plaatsen, maar dan gedurende een kortere periode op de dag."

INSTRUCTIES Kandidaten voor deze vrijwilligersfunctie moeten beschikken over een personenauto rijbewijs. Een chauffeursdiploma is niet vereist.

Een bestuurslid beoordeelt of iemand geschikt is voor dit werk. Van een bestuurder wordt vooral goed rijgedrag gevraagd en hij of zij moet goed met mensen kunnen omgaan. Een vrijwillige chauffeur krijgt van een bestuurslid in het kort instructies over de route, de rijtijden en technische uitleg.

ENTHOUSIAST Eén van de chauffeurs is de uit Hoevelaken afkomstige Nancy Snijdewind, die erg enthousiast is over haar vrijwillige job: ,,Het is echt genieten om met een achtpersoons busje door een mooie omgeving te toeren en tegelijkertijd wat passagiers mee te nemen. ,,Wat de buurtbus vooral zo aantrekkelijk maakt is het feit dat mensen ook 'zo maar' onderweg langs de route de bus aan kunnen houden om op te stappen. Ze zijn niet strikt aan een halte gebonden om met de bus mee te gaan. Als het verkeer het toelaat stoppen we. Een ritje met de buurtbus is ook niet duur. Er wordt betaald per rit. Voor een lange of korte rit geldt, met een papieren kaartje, altijd hetzelfde tarief. Er zijn enkele ritten en tienrittenkaarten verkrijgbaar. Op de buurtbus kan ook met de OV-chipkaart betaald worden. Dan betaalt je een bedrag afhankelijk van de afstand."

SYNTUS De buurtbus Nijkerk-Barneveld, die in haar 24-jarig bestaan bijna 400.000 passagiers heeft vervoerd, rijdt met ongeveer vijftig chauffeurs en drie bussen, waarvan een dagelijkse spitsbus in de maanden van oktober tot en met april. Vervoerder Syntus bepaalt de dienstregeling van de bussen die de buurtbusvereniging in bruikleen heeft. Doordeweeks rijden de chauffeurs de route naar eigen keuze van 7.00 uur tot 11.00, 11.00 uur tot 15.00 en 15.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 en 13.00 uur tot 17.00 uur.

Reijnen: ,,Vaak beginnen mensen na hun pensionering, dan kunnen ze nog een aantal jaren rijden. We willen nu vooral ook jongeren vragen om zich aan te melden." Gekwalificeerde mensen die zich hiervoor willen inzetten kunnen zich aanmelden bij voorzitter/coördinator Hans Reijnen, 06-57335906 of coördinator Ellis Terpstra, 06-81668541.