• Harry Koelewijn
  • Harry Koelewijn

Burgemeester opent Boerenmaandag met Wouter Schipper (foto's)

NIJKERK Op het Plein in Nijkerk is de 36ste editie van de Nijkerkse Boerenmaandag van start gegaan. De opening werd verricht door Wouter Schipper van Schipper Mechanisatie Putten en burgemeester Gerard Renkema. Schipper brak een lans voor de agrarische wereld waar allengs steeds meer boerenbedrijven stoppen, maar waar volgens eigen zeggen ook kansen liggen door modernisering.

De burgervader kreeg daarop een autonummerbord uitgereikt met de tekst 'Boeren zorgen voor eten'. Na de openingsact werden drie vlaggen gehesen en het Wilhelmus gezongen onder leiding van de klanken van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps. De gehele dag is er van alles te doen. Zo staan er elf koeien die rond het middaguur zijn gekeurd. Een kudde schapen wordt van zijn jasje ontdaan. Naast de landbouwmechanisatieshow zijn er diverse oude ambachten te zien, waaronder nu ook imkerij De Schokkerbij uit Schokland. Er is vlegeldorsen, wol spinnen en manden vlechten, alsmede een hoefsmid, de stoomtractor staat er en er is de vertrouwde tractor-oldtimerrit. In de binnenstad kon worden genoten van een tweetal demonstraties van 'De Puttense Boerendansers'. Een paardentram verzorgde rondritten voor de bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Uiteraard pakt de horeca flink uit, is er een grote braderie en wordt Boerenmaandag dit jaar afgesloten met een spetterend optreden van de Nijkerkse band Ritn Ditn.

Bekijk meer foto's in ons fotoalbum.