• Archief BDUmedia

Burgemeester blij met samenwerking tegen criminaliteit

NIJKERK Burgemeester Gerard Renkema is blij dat gemeenten in de regio Gelderland-Midden steeds meer bestuurlijke instrumenten inzetten om ondermijning door criminelen tegen te gaan, zo meldt de gemeente in een persbericht.Betrokken partijen spraken hierover in november tijdens een tweedaagse conferentie van burgemeesters, politie, OM, provincie, het RIEC, de belastingdienst, veiligheidsregio en Defensie.

Drie jaar geleden sloten partijen de handen ineen om een vuist te maken tegen de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. ,,Het lastige is dat deze vorm van criminaliteit lang nog niet altijd wordt herkend, terwijl het vaak in de directe omgeving voorkomt. Het gaat bijvoorbeeld om witwassen, drugscriminaliteit, fraude bij inschrijvingen op een woonadres of dat er mensen worden uitgebuit", aldus burgemeester Renkema.

Tijdens de conferentie bleek dat steeds meer gemeenten er bijvoorbeeld in hun lokale regelgeving voor gezorgd hebben dat criminelen minder makkelijk een bedrijf kunnen starten om geld wit te wassen. Ook in Nijkerk wordt als onderdeel van een preventieve aanpak van ondermijning de beleidsregel over de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, beter bekend als de Wet Bibob, toegepast. Deze wet zorgt ervoor dat de gemeente Nijkerk een vergunning kan weigeren of intrekken als het gevaar bestaat dat er criminele activiteiten worden gepleegd.