Boerenbedrijven verwelkomen publiek

NIJKERK Vier boerenbedrijven in Nijkerk zijn geselecteerd voor een bijzondere dag: 'Kijk achter de staldeur'. Boeren, burgers en buitenlui kunnen op zaterdag 8 augustus op bezoek bij een kippen- en kalverhouderij, melkveehouderij, een varkenshouderij en een geitenhouderij.

Maranke Pater

De organisatie van LTO Veluwerand is er maar wat druk mee geweest: het uitzetten van een gratis fietsroute langs de diverse deelnemers. Henk-Jan Staal, bestuurslid van de werkgroep LTO Veluwerand: ,,We willen mensen graag een compleet beeld geven van het boerenleven en dat is de reden waarom 'Kijk achter de staldeur' in het leven is geroepen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen boeren in hun omgeving en ook in Nijkerk is het een groot succes."

Om een zo divers mogelijk aanbod te hebben kunnen bezoekers naast het geitenmelkbedrijf aan de Bunschoterweg 48a langs bij melkveehouder Grootevheen (Keienweg 12), zeugen- en opfokleghennenbedrijf Buitenhuis (Bunschoterweg 35a) en Rosékalveren- en kippenbedrijf Ramshorst (Brandweg 4).

Arien Evers, bestuurslid bij LTO Veluwerand: ,,Vakantiegangers die regelmatig in deze regio komen, vragen er vaak al weken van tevoren naar: wanneer komt de 'Kijk achter de staldeur'? Het leeft dus enorm onder de mensen. Veel mensen hebben nog nooit een boerenbedrijf van binnen gezien en dit is hun kans. Voor anderen is het een dagje genieten van het buitenleven."

Iedere deelnemende agrariër doet op zijn manier zijn best om wat leuks van de dag te maken. Bij geitenboerderij Van de Bunt kunnen bezoekers een selfie maken in een overall samen met de geiten. Evers: ,,De kippenbedrijven hebben kleine kuikentjes die opgepakt mogen worden en geaaid kunnen worden. Bij de varkenshouder mogen bezoekers biggetjes knuffelen. Sommige koeien van de melkveehouders hebben net een kalfje gekregen. Er valt heel wat te beleven op de boerderij en we verwachten dat er echt niet alleen mensen uit de stad naar 'Kijk achter de staldeur' komen, maar ook buurtgenoten en andere boeren."

Uiteraard zullen de deelnemende boeren en boerinnen hun bezoekers te woord staan en indien mogelijk een rondleiding geven op het terrein. Op sommige bedrijven zal er nog meer kindervertier zijn in de vorm van springkussens.

Staal: ,,We hebben dankzij onze sponsoren ook een gratis (fiets)route kunnen ontwikkelen van 12 kilometer, die langs alle deelnemende boerenbedrijven gaat. Het is voor kinderen en volwassenen heerlijk om in de polder te fietsen en een tussenstop te kunnen maken op een boerenbedrijf."

Tijdens 'Kijk achter de staldeur' kunnen geïnteresseerden tussen 10.00 uur en 16.00 uur kennis maken met vier verschillende boerenbedrijven. Inmiddels wordt het evenement voor de 23e keer georganiseerd. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen één of meerdere bedrijven bezoeken.

De gratis (fiets)route is te downloaden via www.kijkachterdestaldeur.nl.

foto De deelnemende boerenbedrijven willen het publiek een compleet beeld geven van het boerenleven.