Boek over geschiedenis eierhal

NIJKERK De eierhal aan het Molenplein kent een ruim honderdjarige geschiedenis. Veel Nijkerkers hebben herinneringen aan het bijzondere gebouw, dat door de jaren heen voor tal van doeleinden is gebruikt. In de slipstream van de opening van het nieuwe Molenplein heeft Stichting Stadsgezicht Nijkerk verhalen over de eierhal gebundeld in een boek.

Paul Nolens

Diverse Nijkerkers die een band hebben met het veelbesproken bouwwerk, komen aan het woord in het boek 'Eierhal Nijkerk, sprekend monument'. Gerard van den Tweel, die zelf van 1974 tot 1995 eigenaar van het monument was, kwam al in het gebouw toen het nog voor de eierhandel werd gebruikt. ,,De prachtige taferelen van boeren die vanuit de wijde omtrek naar het Molenplein kwamen en hun waren daar op de markt kochten, de klederdrachten die toen nog gedragen werden en de manden met eieren'', mijmert de supermarktondernemer in het voorwoord. Daarmee is de toon gezet.

ROERIG Dat de eierhal een roerige recente geschiedenis kent, is bij vrijwel alle Nijkerkers bekend. Ook in de beginjaren was het markante pand voer voor politieke en maatschappelijke discussie, blijkt uit het eerste hoofdstuk van het boek. De eerste eierhal, die in 1913 gebouwd werd, was geen lang leven beschoren. In oktober 1920 brandde het af, om vervolgens pas in 1927 herbouwd te worden. Discussie over de exacte locatie en verschijningsvorm zorgde er voor dat het, net als in de afgelopen twintig jaar, lang duurde voordat de eierhal, zoals Nijkerkers hem allemaal kennen, er uiteindelijk stond.

HERINNERINGEN Na de uiteenzetting van de ontstaansgeschiedenis, is het woord aan een aantal Nijkerkers voor wie de eierhal, op wat voor manier dan ook, een rol heeft gespeeld in hun leven. Evert van Veldhuizen, Herman Kroon, Han Kooistra, Frans Poorter, A.F. Hof, Aart van de Brink, Peter en Willy Klok, Harry Hamstra en Evert Buitenhuis vertellen persoonlijke herinneringen, waaruit duidelijk wordt dat de eierhal meer was dan alleen een hal waar eieren werden verhandeld. Van rommelmarkt tot sporthal en van concertzaal tot supermarkt. En tot een politiek hoofdpijndossier, dat in één van de hoofdstukken nauwkeurig wordt gereconstrueerd door Henk Brinkman, politiek verslaggever van de Stad Nijkerk.

Door de verhalen (en de foto's) van de Nijkerkers die aan het woord komen, komt het monument tot leven, en wordt duidelijk welke bijzondere rol het gebouw in het Nijkerk van de twintigste eeuw heeft gespeeld. Voor de 'oudere' Nijkerkers zal 'Eierhal Nijkerk, sprekend monument' vooral een feest van herkenning zijn, voor de iets jongere Nijkerker een onontgonnen stukje lokale geschiedenis. Hoe dan ook, de verhalen in het boek veranderen de blik op het gebouw, waar nu kledingwinkel C&A huist, voorgoed.

Vrijdag wordt het boek om 11.00 uur gepresenteerd in het gemeentehuis. Het boek is te koop voor 14,95 in Nijkerkse boekhandels en bij de Stichting Stadgezicht (Edward van der Kaaij, Van Reenenpark 3).

foto De omslag van het boek, dat vanaf sinds vrijdag 4 december te koop is.