• De leerlingen zaaien het bloemenmengsel voor de bijenkast die net gereed is. 

    Maranke Pater

Bijenhotel voor Groenhorst

NIJKERK Het Groenhorst College heeft op de dag van de aarde een bijenhotel geplaatst voor solitaire bijen en andere insecten. Dankzij de kast kunnen de dieren in de strenge wintermaanden overleven of op adem komen.

Leerlingen van het Groenhorst College hadden eerder al een bijenkast gemaakt voor de jubilerende imkervereniging. Nu is er een nieuwe kast gemaakt in het kader van Ecoschools. Het Groenhorst College wil hiermee uitdragen een groene school te zijn. van het Groenhorst College:  Pieter Bas Stuij, docent van het Groenhorst College: ,,We willen op verschillende manieren iets voor de natuur doen. Samen met leerlingen bepalen we op wat voor wijze we daar invulling aan kunnen geven en uit die bijeenkomsten is het idee voor een eigen Bijenhotel ontstaan." Rondom het Bijenhotel komt een lint van bloemen die speciaal voor de bijen worden geplant. ,,Door een lint van bloemen te creëren krijgen de bijen een kans om te overleven." Het speciale mengsel kreeg de school van de Bijenstichting.   Het bloemenmengsel,dat onder andere zaden voor klaprozen en goudsbloem bevat, zorgt ervoor dat de bijen voldoende voedsel kunnen krijgen. Bijen gebruiken het stuifmeel en de nectar van bloemen,maar ze kunnen niet bij elke bloem hun voedsel krijgen",aldus Arie Noeverman, teamleider van de school. De groep leerlingen heeft hard gewerkt aan de bijenkast. Leerlinge Madou van der Goot zat in het Ecoschoolteam: ,,We hebben op internet verschillende voorbeelden van Bijenhotels bekeken. Hierna hebben we een bouwtekening gemaakt en zijn we gestart met de bouw." 

Leerling Martijn Roordink:  ,,We hebben van hout de kast gemaakt en die gevuld met allerlei materialen. zo liggen er stenen in,waar kleine beestjes zich tussen verschuilen,er zijn stukken met spleten waar vlinders tussen gaan zitten om te overwinteren. We hebben diverse takjes neer gelegd en bamboe en holle takken."  Door verschillende materialen te gebruiken komen er ook verschillende insecten in het bijenhotel.  Meteen al bij het neerzetten van het hotel komen er verschillende dieren aangevlogen. Het bijenhotel,een kast van 2 meter hoog en 1,5 meter breed is vooral gericht op solitair levende bijen. In Nederland bestaan er 350 verschillende soorten bijen en verschillende soorten. Noeverman:,,iedere soort heeft weer een ander soort bloem nodig. Er bestaan onder andere behangbijen,honingbijen en zandbijen. De metselbijen staan erom bekend dat ze hun larven in kleine gaatjes leggen en de uitgang vervolgens dicht metselen. we zijn heel benieuwd welke soorten er op de kast af komen."  De school verwacht dat het hotel het hele jaar door gebruikt zal gaan worden.  Soms willen wilde bijen ook even op adem komen. We hoeven zelf ook niets meer aan de bijenkast te doen. De bijen kunnen zelfs hun larven in de kast leggen waar nieuwe wilde bijen uit zullen komen."  

 

Rondom de bijenkast van de school wordt eveneens een speciaal bloemenmengsel gezaaid. het Groenhorst College heeft zelf een bijenvolk van rond de 50.000 bijen staan van een docent die imker is.