• Gerrit Steen

'Bijen houden is een fantastische hobby'

NIJKERK/HOEVELAKEN Wie graag alles over de wereld van de bij wil weten, kan op zaterdag 13 juli naar de Open Imkerijdag die de bijenhoudersvereniging op twee plaatsen in de gemeente houdt. Zowel in Nijkerk als in Hoevelaken is een imkerij te bezoeken. In Nijkerk op het Aeres Nijkerk aan de Luxoolseweg 1 en in Hoevelaken bij Teun van Loenen aan de J.J.A. Goeverneurlaan 2, in samenwerking met Willemien van Putten. Beide imkerlocaties zijn open van 10.00 tot 16.00 uur en toegang is gratis.

Gerrit Steen

Twee bekende Hoevelakense imkers, Willemien van Putten en Teun van Loenen, verzorgen gezamenlijk een presentatie over bijen. ,,Vaak wordt gedacht dat het houden van bijen niets is voor in de stad, maar de bijen zullen het daar meestal niet mee eens zijn", vertelt Teun. ,,In de stad is er voor de bijen meestal meer te vinden dan op het platteland. In de stad is de biodiversiteit vaak groter dan op het platteland. Bijen houden is een fantastische hobby en beginnen als imker is voor mensen die graag doordringen in de wondere wereld van de honingbij."

FASCINEREND Willemien vult aan: ,,De gedragspatronen en communicatie van de bijen zijn zeer interessant om te volgen. Bijen hebben een uitgekiende taakverdeling en iedere bij weet exact welke taak er uitgevoerd moet worden. Voor de meeste imkers is de winning van honing niet de belangrijkste reden waarom ze bijen zijn gaan houden, maar de fascinatie voor de honingbij. Wist u dat een bijenvolk uit meer dan 60.000 bijen kan bestaan?" Teun en Willemien vertellen niet alleen inspirerend over deze hobby, maar kunnen ook het een en ander laten zien. Zo heeft Teun een demonstratiekast met glazen zijkanten waardoor je de bijen ook kunt zien lopen en bovendien heeft hij in zijn achtertuin maar liefst negen bijenzwermen verzameld.

Ze leggen niet alleen uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur, maar ook voor welke uitdagingen zij staan om de bijenvolken het hele jaar gezond te houden. Bezoekers leren wat een imker doet, hoe het oogsten van honing in zijn werk gaat en hoe je een imker wordt. Ook geven Teun en Willemien meer informatie over het houden van bijen, over werksters, darren en de koningin en bezoekers kunnen een kijkje nemen in de bijenkast.

BIJENZWERM Bezoekers kunnen zelf ook iets doen voor de bij. Het imkerkoppel vertelt daarom hoe de tuin of het balkon bijvriendelijk kan worden gemaakt. Teun: ,,In de maanden mei en juni en soms ook nog wel juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden, op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. Ik heb er dit jaar al meer dan twintig geschept, onder meer bij het Berghotel in Amersfoort, de Pol in Nijkerk, Aldi Nijkerk en de Nachtegaallaan in Hoevelaken."