• Nel Schoon

Bert Jurling: 'Ik ben historisch ingesteld, geen gelegenheidsdichter'

NIJKERK Bert Jurling is door burgemeester Gerard Renkema geïnstalleerd als nieuwe stadsdichter voor de komende drie jaar. ,,Ik ben historisch ingesteld en geen gelegenheidsdichter", aldus Jurling, die Anita Mensink opvolgt.

Belinda van der Horst

 

De gemeente, bibliotheek en boekhandel Roodbeen hebben zich samen sterk gemaakt om een nieuwe stadsdichter te vinden. ,,Veel mensen kunnen dichten, maar de drempel is hoog om zich op te geven als stadsdichter. Niet iedereen durft naar buiten te treden. We hebben aan Bert Jurling gevraagd of hij stadsdichter wil worden en we zijn er heel blij mee dat hij daarin heeft toegestemd", aldus Roel Zuidhof, directeur Bibliotheken Gemeente Nijkerk, tijdens de feestelijke bijeenkomst bij Roodbeen.

 ,,In 2013, tijdens het 600-jarig bestaan van Nijkerk, werd Anita Mensink als eerste stadsdichter aangesteld. Een stadsdichter is geen oud fenomeen in Nederland, in tegenstelling tot Engeland. In 2000 werd Gerrit Komrij als eerste Dichter des Vaderlands aangesteld. Iedere respectabele stad heeft een stadsdichter. Als stadsdichter geef je invulling tijdens officiële momenten maar je kunt ook gevraagd worden. Anita, veel mensen hebben van je genoten, waarvoor onze hartelijke dank", aldus burgemeester Renkema. Hij memoreerde dat Jurling boeken over tradities heeft geschreven en wenstte hem succes met zijn benoeming.

 ,,Ik ben vier jaar stadsdichter geweest en heb dat met veel plezier gedaan. Ik heb veel mensen ontmoet en inspirerende zaken meegemaakt," zegt Anita Mensink. Ze vond in het bijzonder de samenwerking met de docenten Nederlands en de leerlingen van het Corlaer College om poëzie onder de aandacht te brengen erg plezierig. Uit de gedichten die de leerlingen maakten werd er één gekozen die tijdens de Dodenherdenking op 4 mei werd voorgedragen. ,,Ik hoop dat deze traditie blijft," zegt ze. ,,Ik heb veertig gedichten gemaakt en ben op evenzoveel plaatsen geweest. Ik was in dienst van de stad en de burgers, zij daagden mij uit."

 Jurling: ,,Er zijn veel soorten stadsdichters en ik ben een ander soort dichter. Ik neem 'dichter van de stad' letterlijk want de stad blijft. Inwoners komen en gaan. Ik ga gedichten maken over historische punten, bijvoorbeeld het Stoomgemaal en oude, herkenbare plekken. Ik ben historisch ingesteld en geen gelegenheidsdichter. Van mij geen gedichten over reguliere evenementen. Ik werk vanuit het verleden naar het nu en de toekomst. Ik wil ook jonge mensen erbij betrekken, mogelijk komt er een stadsdichter junior", vertelt Jurling.  Ook wil hij gebruik maken van social media want dat spreekt jonge mensen aan.

 

Jurling is docent Nederlands aan de Hogeschool Utrecht en werkzaam voor de opleiding Pedagogiek. ,,In mijn werk probeer ik iets met poëzie te doen en mijn studenten beleven er veel plezier aan. Ik ben nu in een fase beland om ideeën te verzamelen en dat is een leuk stadium."

Naast docent is Jurling ook auteur en heeft diverse boeken op zijn naam staan. Momenteel is hij bezig met een sprookjesboek. Daarnaast is hij een halfvoltooid boek aan het afmaken van de aan ALS overleden Henk Claasen uit Nijkerk. Op verzoek van zijn weduwe legt Jurling de laatste hand aan het boek.

Het eerste gedicht van Jurling is getiteld 'Lees maar'. ,,Lezen is een soort verdwalen, je stort je in een verhaal waarvan je niet weet waar het eindigt. Je verlaat je eigen wereld", licht hij toe.

Lees maar begrijp niet

ieder woord een doolhof

elke letter een teken van leven

zinnen haasten zich

het verhaal achterna

Lees maar

en verdwaal