• THEO VAN DAM CULEMBORG

Belangenverstrengeling

Commentaar

Tijdens de discussie over een nieuw zwembad, verdedigde wethouder Marly Klein fel het voorstel van het college om een zesbaans bad met een apart doelgroepenbad te bouwen. Zwemvereniging Flevo pleit juist voor een functionele variant met 8 banen met een mobiele scheidingswand voor andere doelgroepen.

Die variant is ontwikkeld door de nationale zwembond KNZB op basis van informatie van honderden zwemverenigingen. De KNZB heeft een apart bureau opgezet om gemeenten van advies te kunnen dienen. Volgens Marly Klein was daar een commercieel belang bij gediend.

Met die opmerking vloog zij hard uit de bocht en stootte onder de gordel. Zij liet onvermeld, dat de huidige exploitant SRO ook een commercieel belang heeft en bij alle besprekingen aanwezig is geweest, in tegenstelling tot Flevo.

Bovendien laat de gemeente zich adviseren door Peter Post. Hij is ZZP-er, maar ook mede-eigenaar van adviesbureau Synarchis, een commercieel adviesbureau dat veel gemeenten adviseert over zwembaden. Daarmee is dit bureau concurrent van het bureau van de KNZB. Dat liet Marly Klein onvermeld. De vraag is of Post zijn verschillende petten kan onderscheiden.

Henk Brinkman

Label:

Zwembad