Bedrijveninvesteringszone Nijkerk weer op de agenda

NIJKERK Onwetendheid heeft een rol gespeeld bij de negatieve uitslag van de eerste stemming om in de binnenstad van Nijkerk een bedrijveninvesteringszone (BIZ) van de grond te tillen. Met die wetenschap is de werkgroep BIZ aan de slag gegaan om bij de binnenkort te houden nieuwe stemming dat te voorkomen.

Wijnand Kooijmans

Ten opzichte van de eerste stemming zijn zaken nu omgedraaid, zo zegt Rob Veltink. ,,We hebben veel bijeenkomsten gehouden, zelfs werksessies. Met als doel dat ondernemers in het centrum zelf aangeven wat er nodig is om het centrum te kunnen versterken. Hiermee hebben wij vanuit de ondernemers die straks moeten stemmen het verhaal rond de BIZ opgebouwd. Het wordt een BIZ van, voor en door ondernemers zelf opgezet. We hebben zelfs een enquête gehouden."

ONWETENDHEID Eén van de punten waar onwetendheid over bestond is bijvoorbeeld City Marketing. ,,Daaraan betalen we niet mee, tenzij daar iets tegenover staat. Wanneer Lekker Nijkerk echter een evenementenkalender uitgeeft, dan geven wij daar een vergoeding voor. De BIZ is opgebouwd vanuit ondernemers die hier iedere dag mee te maken hebben."

Om alles nog eens uit de doeken te doen wordt 14 januari vanaf 19.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden in Museum Nijkerk aan de Venestraat. Het stemmen zelf kan vanaf 21 januari. Uiteindelijk is 12 februari de finaledag. Om 19.00 uur kunnen mensen, opnieuw in het museum, nog hun allerlaatste vragen stellen waarna tot 19.30 uur kan worden gestemd. Het tellen van de stemmen neemt daarna zo'n drie kwartier in beslag voor de uitslag bekend kan worden gemaakt.

VASTGOEDEIGENAREN De vastgoedeigenaren stemmen niet mee. Maar dat is, zo zegt Veltink, niet anders dan de eerste keer. Bij hen bestaan andere prioriteiten dan bij ondernemers. Dat betekent dat voor hen een andere organisatie moet worden opgetuigd, want ook bij hen staan de nodige uitdagingen voor de deur.

,,We zijn nu stappen verder en zijn er klaar voor", zo zegt Veltink. Er is veel werk achter de schermen verzet met als resultaat dat men een grote club positief gestemde ondernemers heeft weten te bereiken die de nodige input hebben geleverd en daar nog steeds mee bezig zijn. Onder meer is er een app-groep gestart met zo'n vijftig ondernemers waaruit de nodige leuke energie naar boven komt.

Werkgroep Dolly van de Akker vult aan: ,,Vanuit deze groep worden leuke dingen opgezet. Maar het maakt ook het overleg prettig." Ze geeft aan dat nu ook voor een periode van vier jaar is gekozen waarvoor de BIZ geldt. Een termijn van vijf jaar vonden meerdere ondernemers toch net een jaartje te lang.

Rob Veltink zegt dat veel ondernemers de BIZ toch als iets nieuws zien en daar als een berg tegen opkijken. ,,Maar in werkelijkheid verandert er niet veel. De intocht van Sinterklaas blijft bijvoorbeeld zoals deze altijd was." Er is ook goed gekeken naar alle wettelijke regels die benodigd zijn. ,,Een tegenstemmer moet niet teruggrijpen op een procedurefout." De BIZ moet rond de 80.000 euro opleveren.