Bachconcerten worden een begrip

Henk Brinkman

NIJKERK De vrij toegankelijke Bachconcerten op de zaterdagmiddag zijn in korte tijd zeer populair geworden. Zaterdag 13 juni is alweer het vijfde concert, een lustrum dus. En het belooft weer iets bijzonders te worden. De pauken staan centraal. Falco van Loon: ,,vooral voor kinderen is dat leuk en spectaculair."

De Bachconcerten zijn een initiatief van de Nijkerkse tenor en musicus Falco van Loon. Hij wil Nijkerkers in aanraking brengen met mooie muziek van een hoge kwaliteit. ,,Bovendien hebben we de drempel om naar de concerten te komen laag gelegd. De concerten zijn dankzij sponsors gratis toegankelijk. Maar ook duren de concerten maximaal een uur en ook in de keuze van de muziek houden we rekening met ons publiek."

De concerten zijn niet alleen populair geworden bij het publiek, ook de musici, die Falco benadert, komen graag naar Nijkerk. Aafke Komduur, secretaris van Stichting Bach Consort Nijkerk; ,,Ook na afloop is het heel gezellig en laagdrempelig. Er is een drankje en ook de musici blijven nog graag napraten met het publiek."

Falco van Loon is gegrepen door de genialiteit van de componist Johann Sebastian Bach, door sommigen beschouwd als de grootste componist die ooit heeft geleefd. Van Loon: ,,Muziek van Bach is geniaal in zijn eenvoud, terwijl het tegelijkertijd ongelooflijk complex is. Tegelijk wordt iedereen er door gegrepen, ook als je de complexiteit niet direct doorziet."

Op zaterdag 13 juni staat de cantate van Bach, nummer 21 centraal. Die heeft als titel: Ich hatte viel Bekümmernis. Het is een bijzondere cantate die Bach zelfs heeft gebruikt als sollicitatie in Hamburg.. Daarnaast wordt de suite in D major van C. Graupner ten gehore gebracht. De muziek wordt gespeeld door een barokensemble onder leiding van Falco van Loon. Verder zingen Lauren Armishaw (sopraan), Nicoline Bovens (alt), Gerben Houda (tenor) en David Greco (bas).

Bij de muziek staan de pauken centraal. Falco: ,,Die zetten we ook centraal. Juist voor kinderen is dat leuk, die enorme slaginstrumenten." Voor de musici zijn het altijd twee prachtige dagen. Op vrijdag wordt er gerepeteerd en de zaterdag is een feest met het concert als hoogtepunt. Het bestuur van het Bach Consort is zeer blij met de medewerking van de RK parochie. Aafke Komduur: ,,Dat is geweldig. Alles staat voor ons klaar."

De vrije Bachconcerten op de zaterdagmiddag zijn in enkele jaren heel populair geworden. De laatste concerten zat de St Catharinakerk aan de Holkerstraat helemaal vol. Falco van Loon wil er een instituut van maken, waar niemand meer omheen kan. Het liefst zou hij ook een groots klassiek muziekfestijn in Nijkerk willen organiseren met concerten op allerlei plaatsen. ,,Dat lijkt me geweldig. Door het verdwijnen van allerlei vormen van muziekonderwijs op basisscholen, maar ook van grote muziekscholen komen mensen nauwelijks meer in aanraking met goede muziek van hoge kwaliteit." Voorlopig is dat nog een droom, maar de Bachconcerten in de St Catharinakerk beginnen een begrip in Nijkerk en omgeving te worden.

Foto Zaterdag 13 juni is de St Catharinakerk aan de Holkerstraat weer het decor van een Bachconcert.