• Harry Koelewijn

Amaris Arkemheen ontvangt spel Tovertafel voor bewoners met dementie

NIJKERK De Stichting Vrienden van Arkemheen heeft een Tovertafel geschonken aan de afdeling Jasmijn in Amaris Arkemheen, een woongroep voor ouderen met dementie. De medewerkers en bewoners zijn hier naar eigen zeggen erg dankbaar voor. Met de Tovertafel kunnen de medewerkers van Amaris Arkemheen de bewoners met dementie nog beter stimuleren in fysieke en cognitieve activiteit en sociale interactie.

Zo kunnen bewoners over gooien met een strandbal, fladderende vlinders vangen, herfstbladeren wegvegen of rijmpjes afmaken. ,,Wat wij als personeel zien is dat zelfs bewoners die normaal aan tafel passief voor zich uit zitten te kijken, nu actief meespelen. Iedereen doet mee op zijn eigen niveau: sommige bewoners staan op en reiken over tafel, anderen volgen de bal met hun ogen en steken eerst voorzichtig hun hand uit. De Tovertafel stimuleert beweging en sociale interactie, mensen lachen met elkaar."

Het spel bestaat uit lichtanimaties die worden geprojecteerd op een tafel. De animaties reageren op de beweging van handen en armen.

Om de tovertafel goed te gebruiken hebben de medewerkers de mantelzorgers en vrijwilligers van de afdelingen ook uitgenodigd om bij de uitgebreide instructie aanwezig te zijn.