• Nadya Aboyaakoub had de wens al wethouder te worden.

    Gemeente Nijkerk

Aboyaakoub: 'Ik wil het verschil maken'

NIJKERK Nadya Aboyaakoub-Akkouh heeft gaandeweg haar raadslidmaatschap de wens ontwikkeld eens wethouder te worden van de gemeente Nijkerk.

Wijnand Kooijmans

,,Je vraagt je na elf jaar raadslidmaatschap toch af wat je daarna wilt gaan doen. Maar ik dacht wethouder worden doe ik wel als ik 'groot ben', de kinderen ouderen zijn. Door de val van het zittende college van CDA, VVD en ChristenUnie/SGP over de zondagsopenstelling kwam het wethouderschap echter eerder dan verwacht op mijn pad."

Bij het besluit de post aan te nemen heeft ze zich mede laten leiden door de portefeuilles op het gebied van jeugd, onderwijs en zorg waarvoor ze werd gevraagd. ,,Ik had het idee dat ik hierin iets kon betekenen voor Nijkerk, waar kan maken waarvoor ik als raadslid ook altijd heb gestaan. Ik heb het idee het verschil te kunnen maken ten opzichte van de vorige coalitie. Ik wil dat doen vanuit mijn kwaliteiten en talenten."

,,Ik ben één van de inwoners van de gemeente Nijkerk. Zij het nu in een andere rol en heb ik er veel meer taken bij gekregen. Je hebt te maken met het persoonlijk leven van mensen. Wij hebben als college de inwoners ook nodig. Samen met hen kunnen we als gemeente veel meer. Wij willen de inwoners naast ons krijgen, zij moeten niet het gevoel krijgen dat wij boven hen staat. Samen aan zet, schouder aan schouder is mijn devies. Hand in hand. Wij willen echt de dialoog met de samenleving."

 

WOORDEN Aboyaakoub is van geen woorden maar daden. ,,Wanneer tegen iemand wordt gezegd dat morgen contact met hem of haar wordt opgenomen kan het niet zo zijn dat dit niet gebeurt. Het wethouderschap is wel hard werken. Binnen mijn gezin, met kinderen van zeven en tien jaar, hebben we goede afspraken gemaakt hoe alles reilt en zeilt binnen ons huishouden. Werk en privé zijn in balans dat is een noodzaak."

Als raadslid las Nadya Aboyaakoub al alle stukken. ,,Ik merk toch wel dat je als wethouder beter bent geïnformeerd, puzzelstukjes vallen meer in elkaar. Dat maakt dat je tot een weloverwogen besluit kunt komen en verschillende standpunten toch bij elkaar kunnen komen. Hoe versterk je elkaar als collegeleden. Daarin ben ik wel mijzelf gebleven als het gaat om mijn zoektocht naar het gezamenlijk belang bij besluiten. Strijden voor het belang van Nijkerk. Het gaat mij altijd om inwoners en een goede relatie met hen."

Voor haar is van groot belang dat ook de jeugdzorg onder haar portefeuille valt. ,,Ik trek mij altijd het lot aan van kinderen die buiten de boot dreigen te vallen. Daarvoor zoek ik liever vandaag dan morgen naar een oplossing.'' Daarin wil ze samen met de samenleving bepalen wat er binnen de gemeente Nijkerk moet veranderen. ,,Maar wel met oog voor de realiteit. Wij willen het gesprek met de samenleving aangaan. Initiatieven moeten daar ontstaan, dat is een betere manier om Nijkerk samen vorm te geven. Dat is wel een verandering van cultuur. We moeten als gemeente volgend zijn maar ook soms er zelf op af gaan en niet wachten tot we worden uitgenodigd."