• De bijeenkomst werd bijgewoond door organisatoren van evenementen, afgevaardigden van de gemeente en enkele vrijwilligers.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Aantrekkelijk Nijkerk wil continuïteit in vrijwilligerswerk

NIJKERK De Werkgroep Aantrekkelijk Nijkerk heeft een digitaal platform gelanceerd wat organisaties van evenementen en vrijwilligers moet samenbrengen. Doel is om alle vrijwilligers centraal te verenigen bij Aantrekkelijk Nijkerk.

 

Belinda van der Horst

De bijeenkomst van de werkgroep werd bijgewoond door organisatoren van Boerenmaandag, Nijkerk on Ice, Oranjevereniging Nijkerk, Nijkerkse Sleepbootdagen, afgevaardigden van de gemeente en enkele vrijwilligers.

 

TOEKOMST ,,Aantrekkelijk Nijkerk is onderdeel van het Platform Binnenstad Nijkerk en is opgezet om Nijkerk goed de toekomst in te laten gaan, waaronder de activiteiten en evenementen. Het is moeilijk om vrijwilligers te krijgen en te houden. Het platform wil vrijwilligers samenbrengen om continuïteit te bereiken. Het is niet de bedoeling om vrijwilligers weg te trekken bij evenementen, maar om saamhorigheid te kweken bij vrijwilligers", aldus Robert Koelewijn van Aantrekkelijk Nijkerk. De werkgroep bestaat uit verder uit Henry Hamstra en Lyanne van den Berg. Willem Groen heeft de website gemaakt.

 

De organisatoren vertelden dat ze vrijwilligers proberen te werven in hun naaste omgeving, maar dat dat niet meevalt. Met een kleine organisatie wordt een groot evenement neergezet. Nijkerk on Ice heeft verreweg de meeste vrijwilligers, namelijk zestig. Daarnaast hebben ze een groot aantal MAS (maatschappelijke stage)-stagiaires van het voortgezet onderwijs.

VRAAG EN AANBOD Organisaties die vrijwilligers zoeken kunnen zich via de website van Aantrekkelijk Nijkerk aanmelden en aangeven op welke datum, tijden en bij welke activiteiten ze hulp nodig hebben evenals het aantal personen. Vrijwilligers kunnen zich hiervoor opgeven. Op deze laagdrempelige manier wordt vraag en aanbod samengebracht. Mogelijk hebben de vaste vrijwilligers van een evenement ook tijd om bij andere evenementen te helpen. Of gepensioneerden die een leuke vrijetijdsbesteding zoeken. Doel van Aantrekkelijk Nijkerk is om alle vrijwilligers centraal te verenigen.

 

WAARDERING Om de inzet van vrijwilligers te waarderen worden ze uitgenodigd op de start- en eindejaarsbijeenkomst van Aantrekkelijk Nijkerk. Iedere vrijwilliger krijgt bovenkleding met het logo van Aantrekkelijk Nijkerk en een pasje met keycord voor de herkenbaarheid. Lokale ondernemers tonen hun waardering aan de vrijwilligers door het aanbieden van acties waarbij met de pas korting kan worden verkregen of gratis toegang. Vrijwilligers kunnen via Sigma Nijkerk gratis een EHBO-cursus of training Verkeersregelaar volgen.

Meer informatie: www.aantrekkelijknijkerk.nl of e-mail: info@aantrekkelijknijkerk.nl