• Alle beheerders van het project 1000 Ogen bij elkaar tijdens de presentatie.

    Arjen Gerritsma

1000-ogen project van start

HOEVELAKEN Een nieuwe methode om met elkaar de buurt veiliger te maken is het 1000-ogenproject. Dit houdt in dat buurtbewoners via een Whatsapp-groep elkaar attent maken op zaken die spelen in de buurt. Op deze manier houden de buurtbewoners samen een oogje in het zeil en kunnen verdachte situaties sneller doorgegeven worden aan de politie. Op donderdag 3 maart werd een bewonersavond gehouden in de aula van het Van Lodenstein College waar zo'n kleine 300 mensen op af kwamen.

Gerrit Steen

De initiatiefnemers van de Hoevelakense Whatsappgroep zijn Monique van der Plas, Peter Wigleven en Stephan Bouw. Het doel is groepen te creëren van dertig tot veertig buurtbewoners die in de groepsapp kunnen melden als zich iets verdachts voordoet in de wijk. Peter Wigleven: ,,Het gaat in Hoevelaken heel goed. We hebben nu al meer dan 400 deelnemers en gaan op naar de 500. Dat zijn al 1000 ogen. Over een tijdje worden het misschien 2000 ogen, het gaat hard. De beheerders vormen een netwerk binnen het dorp dat de verschillende wijken met de whatsapps verbindt. Er zijn nu 21 wijken en al 32 groepsbeheerders, sommige wijken hebben meerdere beheerders."

NIJKERKERVEEN Stephan Bouw vult aan: ,,We streven ernaar om meerdere beheerders per groep te hebben, voor het geval iemand met vakantie gaat, ziek is of anderszins niet bereikbaar is. We zoeken nog extra beheerders en ook hulpbeheerders, belangstellenden kunnen zich opgeven via www.facebook.com/1000 ogen en via de website 1000ogenhoevelaken.nl. In navolging van Hoevelaken wordt er in Nijkerkerveen ook een 1000-ogen project opgezet door Henk Jan Stitselaar en zijn buurman Jan Hop. We gaan proberen Nijkerkerveen aan te laten sluiten bij Hoevelaken, dat geeft een nog grotere dekking van ons gebied."

SCHUURINBRAKEN De wijkagenten Suzanne Hermans, verantwoordelijk voor westelijke gedeelte van Hoevelaken en Leon Roest (Oost Hoevelaken) gaven een toelichting op de presentatie. Leon Roest: ,,De woninginbraak in Hoevelaken was dalende, maar stijgt nu iets. Opvallend is het aantal schuurinbraken de laatste tijd in Hoevelaken. Whatsapp draait al een tijdje in het land en in die gebieden waar het draait is het aantal inbraken soms tot wel 40% gedaald. Het project is een burgerinitiatief, de politie kan niet overal aanwezig zijn en is dan ook afhankelijk van de oplettendheid van de deelnemers, van de mensen in de wijk. De gemeente faciliteert het project, organiseert bijvoorbeeld bijeenkomsten zoals deze. De politie ondersteunt de groep met raad en daad, bij iedere melding regeren wij, het is belangrijk dat dit goed gebeurt."

SAAR METHODE De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Leon Roest: ,,Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting: S =Signaleer, A = Alarmeer 112, A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen), R =Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. Let hierbij wel op uw eigen veiligheid. De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren ('zaak stuk te maken'). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico's, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon of laat zien dat je een hond hebt. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen. Bel wel opnieuw wanneer u een aanvulling heeft op het signalement, of meer informatie over bijvoorbeeld een vluchtroute. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig. Het versturen van foto's van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is."

Informatie facebook.com/1000 ogen en www.1000ogenhoevelaken.nl.

foto Alle beheerders van het project 1000 Ogen bij elkaar tijdens de presentatie.