• De nieuwe NVM-regiovoorzitter Robert van Oossanen

    PR

Woningmarkt Eemland: aanbod kleiner, prijzen hoger

15-01-2018, 20:30 | Lezersnieuws | NVM Eemland

De woningmarkt in de regio Eemland had ook in het vierde kwartaal van 2017 te maken met krapte aan de aanbodkant. "Het aantal belangstellenden groeit gestaag en het aantal te koop staande woningen daalt nu al enkele kwartalen op rij. Geen wonder dat de prijzen stijgen en de gemiddelde verkooptijd inmiddels historisch kort is", vat makelaar Robert van Oossanen de ontwikkelingen samen. Sinds 1 januari van dit jaar is Van Oossanen (1958) voorzitter van NVM regio Eemland. "Een gemiddelde woning staat hier iets meer dan 30 dagen te koop, landelijk is dit meer dan 50 dagen. Je merkt dat onze regio hot is". Tot de regio Eemland behoren Amersfoort, Hoevelaken, Baarn, Soest, Bunschoten, Leusden en Woudenberg.

Dat de woningmarkt na het herstel van de afgelopen jaren nu aan het kookpunt raakt, is te zien in alle segmenten. Opvallend is dat ook de vrijstaande woningen nu gemakkelijker van eigenaar verwisselen. "In het vierde kwartaal zijn er bijna 10 procent meer vrijstaande woningen verkocht ten opzichte van een jaar geleden. En ook toen zat de markt al sterk in de lift." Vrijwel alle andere segmenten zagen een daling van het aantal verkopen in vergelijking met 2016. "Maar dat heeft puur te maken met het krimpende aanbod."

De Nederlandse woningmarkt is het meest overspannen in grote steden als Amsterdam en Utrecht. Daar lijkt geen plafond te zijn aan de almaar stijgende verkoopprijzen van woningen. Een neveneffect van deze ontwikkeling is dat woonconsumenten de stad Amersfoort zien als een goed alternatief. De verbindingen met zowel Utrecht als Amsterdam zijn immers uitstekend. "Met als gevolg dat ook hier de prijzen een stevige plus laten zien", vertelt de regionale NVM-voorzitter. "Neem een tussenwoning, die had eind 2017 gemiddeld een ruim 12% hogere verkoopprijs dan eind 2016. Appartementen stegen zelfs bijna 20% in prijs." Inmiddels zoeken veel inwoners van Amersfoort ook in randgemeenten naar een eigen koophuis.

Starters

In het huidige marktklimaat zijn starters het kind van de rekening. Voor hen is het kopen van een eigen woning steeds lastiger en dat baart voorzitter Van Oossanen zorgen. "In een gezonde markt is doorstroming tussen de verschillende woningsegmenten, maar die lijkt nu te stokken. Daarom blijft het devies voor gemeenten en ontwikkelaars: bouwen, bouwen, bouwen. Ik begrijp dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, maar alleen zo bieden we de nieuwe generatie een goede kans op een eigen woning."