• NVM Eemland-voorzitter Harro Morren.

    NVM

Woningmarkt: aanbod daalt snel, verkoopkans stijgt fors

14-04-2017, 22:10 | Lezersnieuws | NVM Eemland

Woningen die binnen enkele dagen van eigenaar verwisselen, het is een bekend fenomeen voor makelaars in de regio Eemland. "De woningmarktcijfers over het eerste kwartaal bevestigen wat wij als NVM-makelaars dagelijks ervaren: de vraag naar huizen overtreft verre het aanbod. De gemiddelde verkooptijd is nu 32 dagen, dat is bijna 40% minder dan een jaar terug. Je merkt dat mensen die iets anders zoeken zonder enige schroom hun huis te koop zetten", vertelt makelaar Harro Morren, voorzitter de De NVM regio Eemland. Tot dit rayon behoren Amersfoort, Hoevelaken, Baarn, Soest, Bunschoten, Leusden en Woudenberg.

Het tekort aan woningaanbod is ook terug te zien in de verkoopcijfers in de regio Eemland. In het eerste kwartaal zijn er 8% minder huizen verkocht dan in kwartaal 1 van 2016. Opvallend genoeg steeg alleen het aantal tweekappers. De daling van het aantal verkochte appartementen is met 18% helemaal sterk. Harro Morren: "Er is een enorme vraag naar appartementen, zowel vanuit jonge als wat oudere doelgroepen. Maar het probleem is: er zijn er gewoon heel weinig te koop. En als ze in de verkoop komen, is het dringen. De verkooptijd van dit type woningen is geminimaliseerd. Ze zijn verkocht voor we er reclame voor maken". Overigens is ook de verkooptijd van vrijstaande woningen gehalveerd ten opzichte van 2016.

Prijzen stijgen

Voor woningbezitters is het prettig te weten dat de huizenprijzen sterk in de lift zitten. Een gemiddelde woning is nu ruim 12% meer waard dan een jaar geleden. "Landelijk gezien is dit cijfer 8%, dus de regio Eemland ligt erg goed in de markt. We merken jaar in, jaar uit dat zowel mensen vanuit de grote steden als vanuit Oost- en Noord-Nederland onze omgeving ideaal vinden. En dat niet alleen vanwege de centrale ligging. Er zijn weinig gebieden in Nederland die op zo'n kleine afstand zoveel veelzijdigheid bieden. Van kleurrijke stad met historisch hart, tot dorpse gezelligheid en niet te vergeten modern wooncomfort in ruim opgezette nieuwbouwwijken", aldus de NVM-voorzitter.

Overheid aan zet

De NVM-regiovoorzitter realiseert zich terdege dat de grote vraag naar woningen een actief bouwbeleid noodzakelijk maakt. "De bestaande woningvoorraad is onvoldoende. Gelukkig zien we in onze regio verschillende gemeenten die erg actief zijn met nieuwbouw. Maar ik wil ze oproepen om er de komende jaren nog een schepje bovenop te doen en waar mogelijk plannen te versnellen en procedures te bekorten".