• ingang Holkerbeek

  Arie Jongejan
 • de brink

  Arie Jongejan
 • de brink

  Arie Jongejan
 • gezien vanaf de Dammesbeek

  Arie Jongejan
 • Wadi's voor opvang van regenwater

  Arie Jongejan
 • Wandelpad tussen Dammersbeek en Wadi's

  Arie Jongejan
 • woningen gelegen aan een brink

  Arie Jongejan

Woningen CPO Holkerbeek zijn bewoond

19-12-2017, 08:41 | Lezersnieuws | Arie Jongejan, voorzitter CPO/ Vereniging Woonproject Holkerbeek

Alle 20 woningen op de Holkerbeek zijn voor de kerst bewoond. Daarmee is het eerste deel van de nieuwbouwwijk Doornsteeg (bijna) gereed. De ingang van het woonwijkje is gelegen aan de Holkerweg (de oude weg naar Bunschoten). Een aantal woningen liggen aan de eeuwenoude Dammersbeek.

Op initiatief van een aantal Nijkerkers is ruim 3 jaar geleden het plan opgezet om met elkaar 20 woningen te gaan bouwen. Alle woningen (vier vrijstaande, 4 twee-onder-één- kap en 2 rijwoningen van vier) zijn verschillend, maar vormen ook familie van elkaar. Eenheid door verscheidenheid was voor de initiatiefnemers een belangrijk uitgangspunt. Net als duurzaamheid en 'meer huis voor je geld'. Voor dit burgerinitiatief bleek veel belangstelling.

De huidige bewoners waren als groep opdrachtgever voor de ontwikkeling en bouw van hun toekomstige woning en woonwijk. Op een informatieavond van de gemeente Nijkerk in november 2013 werd de mogelijkheid gepresenteerd om door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) je eigen woonwensen in Doornsteeg te realiseren. Een aantal enthousiaste burgers hebben toen de Vereniging Woonproject Holkerbeek opgericht, de eerste CPO in Nijkerk. Het was in de tijd dat geen projectontwikkelaar het initiatief nam om te gaan bouwen op de 60 hectare beschikbare bouwgrond. Bouwen in eigen beheer, in de toen nog toekomstige woonwijk Doornsteeg, (b)leek voor deze groep Nijkerkers juist een goed moment.

In samenwerking met Van Bokhorst Architecten uit Nijkerk kwamen de woonwensen in beeld. Door Bouwbedrijf van de Kolk uit Garderen en een reeks aan onderaannemers werden de woningen gebouwd. De woningen, gelegen aan een brink en aan de Dammersbeek, zijn opgeleverd in de periode mei - november 2017. Alle woningen worden verwarmd met grondgebonden warmtepompen. De aanwezige gasleiding is in de praktijk overbodig. Door goede isolatie en gebruik van zonnepanelen is het energiegebruik zeer beperkt.

In overleg met de gemeente Nijkerk kwam het ontwerp en de realisatie van de buitenruimte tot stand. Nabij de Dammersbeek zijn wadi's gegraven voor de opvang van het regenwater. Het ontwerp van de woningen, de terugkerende elementen en het bouwmateriaal zorgen voor een dorps karakter. Het planten van fruitbomen en het herplaatsen van 'ervaren' knotwilgen dragen daar zeker aan bij. Dat de bewoners, tussen de 25 - 85 jaar, elkaar inmiddels al beter kennen dan in een gewone nieuwbouwwijk is duidelijk merkbaar. www.holkerbeek.nl