• Wethouder Wim van Veelen ondertekent samen met leerlingen van de Maranathaschool de Safetydeal

    Astrid van der Windt
  • Ook leerlingen van De Open Kring ondertekenen de Safetydeal

    Astrid van der Windt

Wethouder ondertekent Safetydeal met leerlingen van de Maranathaschool

25-06-2016, 10:21 | Lezersnieuws | Astrid van der Windt

De kinderen uit de groepen 8 van basisschool De Open Kring en de Maranathaschool hebben op donderdag 23 juni van Veilig Verkeer Nederland een verkeersvoorlichting gehad over de gevaren van het gebruik van mobieltjes in het verkeer; het motto van de les was "aandacht op de weg". Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval! Een op de vijf fietsongevallen waarbij een jongere is betrokken wordt veroorzaakt door smartphonegebruik. Busbedrijven luiden de noodklok omdat zich dagelijks gevaarlijke situaties door afleiding in het verkeer voordoen.

Samen met de kinderen is er gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van een mobiele telefoon. De kinderen konden ervaren wat afleiding met je doet. Leerlingen wisten opvallend veel voorbeelden op te noemen waarbij het mis of bijna misging in het verkeer doordat iemand drukker met zijn smartphone bezig was dan met het verkeer. Als groep hebben zij afspraken gemaakt om het verkeer veiliger te maken. Enkele van deze afspraken zijn geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen samen met de leerkracht ondertekend en in de klas opgehangen. Op de Maranathaschool was ook wethouder Wim van Veelen aanwezig. Hij vertelde de kinderen wat de gemeente allemaal doet om het verkeer veiliger te maken, maar gaf ook aan dat je hier zelf veel invloed op hebt. Hij benadrukte nogmaals de gevaren door het gebruik van smartphones in het verkeer en ondertekende samen met de kinderen de Safetydeal.

Kinderen maakten ook kennis met de app Fietsmodus. Deze app verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Met een beloning in het vooruitzicht laten we jongeren vrijwillig het veilige gedrag ervaren. Deelnemers die veel en minder fietsen hebben een gelijke kans op prijzen, omdat Fietsmodus werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meerdere ritten op een dag. Bij 6 keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje, bij 12 keer op een speakerboxje en bij 18 keer op een trendy fiets. Er zijn het hele jaar prijzen beschikbaar. Je kunt de Fietsmodus-app dus altijd gebruiken. Meer informatie over de app is te vinden op https://fietsmodus.nl/.

De les van Veilig Verkeer Nederland is mogelijk gemaakt door ROV Oost-Nederland en Veilig Verkeer Nederland. De App Fietsmodus is een initiatief van het Ministerie van I&M.