• Het orgel van de Grote Kerk

    Matthias van Bloemendaal
  • Concertbezoekers op Open Monumentendag

    Matthias van Bloemendaal

Veertig jaar orgelconcerten in Nijkerkse Grote Kerk

21-04-2016, 10:11 | Lezersnieuws | Orgelcommissie Grote Kerk Nijkerk

Ieder jaar kunnen muziekliefhebbers in de zomermaanden genieten van orgelconcerten in de Grote Kerk van Nijkerk. Met de concertserie van 2016 is er iets bijzonders te vieren. Dit is namelijk het 40e jaar dat er een serie concerten georganiseerd wordt. Er staan dan ook verschillende bijzondere concerten in de agenda.

De concertserie van dit jubileumjaar start met een pinksterconcert op zaterdag 14 mei. Dan kunt u luisteren naar jong talent: het Young Chamber Choir onder leiding van Mirjam van den Hoek. Cantate Deo, een veel groter koor, komt op zaterdag 11 juni naar Nijkerk voor een koor- en samenzangavond. Dit gemengde koor staat onder leiding van dirigent Peter Eilander.

Daarna volgt een serie van zes orgelconcerten op dinsdagavond. Het eerste concert op 21 juni belooft al iets bijzonders te worden. Marco den Toom speelt dan muziek die allemaal te vinden is op oude concertprogramma's uit het archief. Hij brengt het verleden dus weer tot klinken. Theo Jellema komt op 5 juli naar Nijkerk voor een concert. En dat is niet de eerste keer. Hij is een oude bekende die als sinds 25 jaar regelmatig in de concertserie speelt.

Er zijn ook twee concerten waarbij niet één, maar twee organisten spelen. Op 2 augustus zorgen Marien Stouten en Jan Peter Teeuw voor 'vierhandig vuurwerk'. Zij laten met twintig vingers en vier voeten horen dat er heel wat uit een orgel te halen valt. Ook bij het laatste concert, op 30 augustus, zijn twee organisten te horen. Hayo Boerema en Sietze de Vries worden beiden geroemd om hun improvisaties, maar de twee spelen onvergelijkbaar. Dit concert belooft heel interessant te worden voor echt muziekliefhebbers.

Al sinds 1976 bespelen bekende organisten uit binnen- en buitenland het Nijkerkse orgel tijdens een jaarlijkse concertserie. Het instrument werd gebouwd in 1756 door de orgelmaker Matthijs van Deventer uit Nijmegen. Het is een kunstwerk om te zien en om te horen.

Alle informatie over de concerten en het orgel kunt u vinden op www.orgelnijkerk.nl