• Hans den Haan schreef de Toeristische sagengids van de Veluwe

    Emmy Schultz

'Toeristische sagengids van de Veluwe' weer volledig up to date

18-08-2017, 17:00 | Lezersnieuws | Hans den Haan

De derde druk van het bekende boek "De toeristische sagengids van de Veluwe" ligt vanaf nu in de winkel. Het boek vertelt zo'n tachtig Veluwse sagen en geeft bij elke sage een routebeschrijving naar de plek waar de sage zich heeft afgespeeld. De schrijver, de bekende Nijkerkse auteur Hans den Haan, heeft het boek bij deze druk volledig herzien, zodat het anno 2017 weer helemaal up to date is. 'Tien jaar na verschijning van de eerste druk was dat hard nodig,' zegt hij, 'want er is in tien jaar tijd op de Veluwe veel veranderd aan paden en wegen.'

Wie nu de routes volgt zal niet meer verdwalen daar waar paden inmiddels zijn overwoekerd of verdwenen, of daar waar ANWB-paddenstoelen zijn weggehaald of verplaatst, en toegangshekken zijn dichtgetimmerd.

We kunnen alle sagenplekken weer moeiteloos vinden. Want een tocht op de Veluwe is leuker als je de sagen kent.

Maar dat neemt niet weg dat het ook al een groot genot is om de sagen alleen maar te lezen, zeker omdat Den Haan zo leuk kan schrijven. Het zijn boeiende verhalen vol symboliek, oud volksgeloof en mysteries. Over bossen waarin spookhonden of andere schimmige dieren ronddwalen, leemkuilen waarin nog niet gedolven schatten begraven liggen, kastelen vol huisgeesten, vijvers waaruit ooit verdronken jonkvrouwen tevoorschijn kruipen en veel meer.