Sparta verkoopt huid duur tegen koploper VEO

09-10-2017, 10:30 | Lezersnieuws | Jan Hoekstra

De korfballers van Sparta ontvingen zaterdag het Voorburgse VEO. De bezoekers gaan soeverein aan de leiding met tien punten uit vijf wedstrijden. De eerste vijf speelrondes hebben de Spartanen in totaal acht verdienstelijke punten opgeleverd en dat zijn er toch al snel acht meer dan menigeen de ploeg bij voorbaat had toegeschreven. Een overwinning vandaag zou de ploeg zelfs aan kop van de ranglijst brengen. En hoewel men in Nijkerk totaal niet met een titelstrijd bezig is, zou een stuntje tegen de koploper wel érg lekker zijn!

Ontspannen maar gemotiveerd werd er dan ook toegeleefd naar het treffen met de Voorburgse equipe. De tegenstander beschikt over veel korfballend vermogen en een hoop inzicht, maar bovenal een aantal levensgevaarlijke dames. Aan het Spartaanse dameskwartet de schone taak om deze dreiging te neutraliseren.

Vanaf het beginsignaal gaf Sparta een duidelijk signaal af: de huid werd vandaag duur verkocht. Meermaals nam de ploeg het initiatief, maar VEO kon prima volgen. Vooral verdedigende slordigheden in de korfzone werden genadeloos afgestraft. De dames hadden ondertussen een zware dobber aan hun tegenstanders, maar zij hielden dapper stand. Onder andere het sterke verdedigen van Rianne van Valkengoed zorgde ervoor dat de VEO-dames in het eerste bedrijf maar weinig hadden in te brengen. Via 4-4 en 7-9, werd er uiteindelijk met een 10-9 voorsprong gerust.

In de tweede helft had de ploeg van Jon Tony Visser meer moeite met het vinden van de korf. VEO voerde de verdedigende druk verder op en aan Spartaanse zijde ontbrak de creativiteit om hier mee om te gaan. Tot 14-14 kon de ploeg nog aanhangen, maar de drie Voorburgse doelpunten die daarop volgden bleken de beslissing in de wedstrijd. Via 14-17 werd de uitslag beslist op 15-20. Een eindstand die misschien iets vertekenend was, maar zeker niet onterecht.

Aan Spartaanse zijde kan met tevredenheid worden teruggeblikt. Vooral in de eerste helft werd de gasten het vuur aan de schenen gelegd. Na 70 minuten korfbal blijken de bezoekers toch wat verder in hun ontwikkeling, geen schande voor de jonge Spartanen. Volgende week wacht alweer de laatste wedstrijd voordat de korfballers de zaal in gaan. De tegenstander is het Bilthovense Nova, een ploeg die wekelijks veel doelpunten weet te maken, maar opmerkelijk genoeg maar weinig wedstrijden winnend weet af te sluiten. Saillant detail: voor Jan Hoekstra is het een wederzien met de ploeg waar hij zelf ruim zes jaar deel van uitmaakte.