• Eén van de catalogi van uitgeverij Callenbach (collectie Museum Nijkerk) die vanaf nu te vinden is op collectiegelderland.nl

    Scan van voorblad

Opnieuw een deel van de collectie van Museum Nijkerk ontsloten

20-07-2016, 09:30 | Lezersnieuws | Annelijn Scherff

Opnieuw is een deel van de collectie van Museum Nijkerk digitaal ontsloten, en zo bereikbaar geworden voor een groot publiek. Museum Nijkerk is namelijk bezig met het stap voor stap toevoegen van haar collectie aan Collectie Gelderland, een online database waarin Gelderse musea en andere erfgoedinstellingen hun collectie toegankelijk maken voor een groot publiek. Op collectiegelderland.nl zijn meer dan 500.000 voorwerpen te vinden. Niet alleen de topstukken, maar ook voorwerpen die niet permanent tentoongesteld kunnen worden. Dit overzicht biedt veel mogelijkheden voor onderzoekers, maar ook cultuurliefhebbers kunnen nu grasduinen in het rijke culturele erfgoed van Gelderland, of ideeën opdoen voor museumbezoek.

Eind 2015 is een deel van de schilderijencollectie van Museum Nijkerk toegevoegd, met onder andere werken van Frans Kragt Hzn. en Andries Verleur. Nu staat ook een deel van de Callenbachcollectie online: de vanaf 1885 jaarlijks uitgegeven catalogi, met daarin een overzicht van de verkrijgbare kerstgeschenken, zondagsschoolboekjes en kinderboeken, waar de Nijkerkse uitgeverij zo beroemd om zou worden. De sterauteur van de uitgeverij was W.G. van de Hulst.

Bij elk voorwerp op Collectie Gelderland staat naast een beschrijving een in te zoomen afbeelding van het voorwerp. Bij de catalogi van Uitgeverij G.F. Callenbach is dit een afbeelding van de voorpagina. Daarnaast zijn bij de catalogi uit 1885 en 1886 ook afbeeldingen van de overige pagina's toegevoegd, zodat ze online door te bladeren zijn.

De komende tijd worden ook andere deelcollecties toegevoegd en komen mogelijk meer catalogi integraal online te staan, dus houd collectiegelderland.nl in de gaten.

Het werk aan de digitale ontsluiting van de collectie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

Museum Nijkerk, Venestraat 16, Nijkerk, www.museumnijkerk.nl; www.collectiegelderland.nl