• Bestuurders geven nog geen prioriteit aan cyberbeveiliging

    Pixabay

Onderzoek Fortinet: IT-beveiliging heeft nog steeds onvoldoende prioriteit bij bestuurders

11-10-2017, 17:20 | Lezersnieuws | Rogier Werk

Fortinet, leverancier van cyberbeveiligings oplossingen, maakt vandaag de bevindingen bekend van zijn nieuwe Global Enterprise Security Survey. Het onderzoek onthult dat, ondanks vele spraakmakende cyberaanvallen, bijna de helft van alle IT-beslissers bij bedrijven met 250+ werknemers overal ter wereld nog steeds geloven dat bestuurders onvoldoende prioriteit of aandacht geven aan cyberbeveiliging. Veel IT-professionals zijn echter van mening dat dit zal veranderen met de transitie naar de cloud. Volgens hen zal cyberbeveiliging een belangrijk deel uitmaken van de digitale transformatie binnen hun organisatie.

Hoogtepunten uit het onderzoek:

Bestuurders geven cyberbeveiliging niet de hoogste prioriteit: 48% van de IT-beslissers geven aan dat IT-beveiliging nog steeds niet de hoogste prioriteit heeft in de directiekamers. Tegelijkertijd zegt 61% van de bedrijven dat zij meer dan 10% van hun IT-budget spenderen aan beveiliging, wat een hoge investering is.

71% van de respondenten zegt dat het budget voor IT-beveiliging is gegroeid in vergelijking met het voorgaande jaar. Maar IT-beslissers geven ook aan dat cybersecurity hoger op de agenda bij het management moet komen: 77% van de respondenten is van mening dat het bestuur eigenlijk veel meer aandacht moet geven aan IT-beveiliging.

Drie aanjagers die van cyberbeveiliging een topprioriteit maken:

Toename in beveiligingsinbreuk en wereldwijde cyberaanvallen: In de afgelopen twee jaar heeft 85% van de bedrijven te maken gehad met een beveiligingsinbreuk. De meest voorkomende aanvalsvormen waren malware en ransomware; 47% van de respondenten werden hiervan het slachtoffer. 49% van de IT-beslissers zegt dat wereldwijde cyberaanvallen zoals WannaCry hebben geleid tot een toegenomen focus op IT-beveiliging.

Toegenomen druk van wet- en regelgeving: Een andere belangrijke aanjager om het bestuur bewust te maken van het belang van cyberbeveiliging is volgens 34% van de respondenten, toenemende regelgeving, zoals de GDPR.

Transitie naar de cloud als katalysator van beveiligingsprioriteit: Nu organisaties veel systemen naar de cloud willen brengen (als onderdeel van hun digitale transformatie), is 74% van de IT-beslissers van mening dat cloudbeveiliging meer prioriteit zal krijgen. 77% van de respondenten bevestigt ook dat cloudbeveiliging, gekoppeld met een investering in beveiliging die dat ondersteunt, een belangrijke prioriteit is voor het bestuur.