• Willem Boog in Westerkerk te Amsterdam

    eigen foto.

Nijkerker organist wordt stadsorganist in Zeist

12-04-2016, 13:40 | Lezersnieuws | Bert Bolsenbroek

ZEIST - Het 'KunstenHuis' en het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zeist zijn voornemens om de heer Willem Harold Boog (1964) per D.V. 27 april 2016 te benoemen tot Stadsorganist van de gemeente Zeist.

Als concertorganist geeft Willem Boog al meer dan 35 jaar orgelconcerten in binnen- en buitenland. Willem Boog is sinds 1989 als Cantororganist en Kerkmusicus verbonden aan de Oosterkerk in Zeist. In januari 2014 ontving hij de zilveren draaginsigne voor zijn 25-jarig jubileum als Kerkmusicus van de Oosterkerk. In 2016 organiseert Willem Boog voor de 25ste maal het Traditionele Oranjeconcert in de Oosterkerk in Zeist. Tijdens dit feestelijke jubileumconcert zal door burgemeester Janssen de benoeming van Willem Boog tot Stadsorganist worden toegekend.

Naast het feit dat Willem Boog 22 jaar privé les gehad heeft van de bekende Kamper organist Willem Hendrik Zwart, studeerde hij orgel, kerkmuziek en klavecimbel aan diverse Nederlandse conservatoria.

In een samenwerkingsverband tussen Stadsorganist, de gemeente Zeist en de Zeister Muziekschool (sinds dit jaar onderdeel van het KunstenHuis De Bilt-Zeist) zullen de Zeister orgels en de Zeister orgelcultuur meer onder de aandacht worden gebracht en zullen allerlei activiteiten ontplooid worden om de Zeister orgels meer toegankelijk te maken voor publiek. Met name de 'orgel educatie', de Serie Orgelconcerten (dit jaar voor de 24ste keer georganiseerd in de Oosterkerk), de Orgelplusconcerten, excursies, wandelconcerten en opendagen zullen hier een groot deel van uitmaken. De Zeister Muziekschool - als stimulator van de muziekcultuur in Zeist - zal een coördinerende rol spelen om de orgel educatie in Zeist een impuls te geven.

 

Van Willem Boog zijn er verschillende solo cd's verschenen en ook als componist en arrangeur verschijnen er regelmatig koor- en orgelwerken van zijn hand. Naast de functie als concertorganist heeft Willem Boog een uitgebreide lespraktijk voor orgel, piano, klavecimbel, zang en solfège. Verder verzorgd hij workshops als 'samenzang begeleiding', 'Hollandse Koraalkunst', 'interpretatie en registratie' en 'de geheimen van het orgel' en is hij werkzaam als koordirigent.

Willem Boog vertegenwoordigt als 'oudste leerling' van wijlen organist Willem Hendrik Zwart (1925-1997), de zogenaamde "Jan Zwartschool", waarbij hij nadrukkelijk de uitspraak van zijn leermeester onderschrijft: "de Lofzang heeft een voertuig nodig en dat moet een gouden koets zijn!" .