• Meta Dekker

    Fotograaf Yvonne Krol

Meta Dekker vertelt over haar ervaringen met dementie

16-08-2016, 14:20 | Lezersnieuws | Alzheimer NW-Veluwe

De gemeente Nijkerk streeft ernaar om dementievriendelijk te zijn. Aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen die dementie van nabij hebben meegemaakt, krijgt u meer kennis en hopelijk ook meer begrip en bereidheid de helpende hand te bieden aan mensen die dat nodig hebben.

Meta Dekker is bibliothecaris leesbevordering en educatie bij Bibliotheek Nijkerk én coördinator van het Taalhuis. Haar vader overleed in maart dit jaar. Het verdriet is nog vers. Meta vertelt: "Na het overlijden van mijn moeder in 2007 kwamen mijn zus en ik erachter dat er iets mis was met onze vader. Hij kwam soms thuis van boodschappen doen met vijf emmers en tien sponsen omdat het zo'n mooie aanbieding was. Dat hij die spullen helemaal niet nodig had, kwam niet bij hem op. Eerst dachten we dat zijn verwardheid iets te maken zou kunnen hebben met zijn rouwverwerking. Later dachten we, dat hij misschien aan het dementeren was."

"Mijn vader werkte vroeger bij de bank. Hij was altijd heel precies. Hij had een brede belangstelling, en knipte van alles uit de krant. Onze moeder zei altijd, dat pa niets op kon ruimen. Ik ben gaan kijken in zijn kantoortje aan huis. Ik moest me een pad banen door de krantenstapels. Er lag ook ongeopende post. Ik had mijn vader al eerder aangeboden om hem te helpen. Nu kon ik niet anders dan ingrijpen. Achteraf bekeken was hij toen al ver heen. Blijkbaar is mijn moeder vaders geheugen geweest. Zij was van het type "je valt niemand lastig met je problemen, ook je eigen kinderen niet'".

"De omslag kwam in 2011. Hij was al een paar keer gevallen met zijn fiets. Hij raakte de weg kwijt en kwam bekaf thuis. De huisarts zei dat er niets aan de hand was. Achteraf bekeken zou ik meer hebben willen weten over de symptomen van dementie. Vergeetachtigheid, moeite om de weg te vinden, steeds hetzelfde vragen of vertellen, problemen met dagelijkse dingen zoals boodschappen doen ... het zijn allemaal signalen van mogelijke dementie."

"Op een hersenscan was te zien dat zijn hersenen waren aangetast. De diagnose luidde: de ziekte van Alzheimer. Wij kregen een casemanager dementie van Icare. Die heeft ons echt geholpen. Hij kon terecht op een woonzorgboerderij. Uiteindelijk is hij overleden."

Informatie: Sigma Nijkerk, 033 - 2474830, info@sigma-nijkerk.nl. De eerstvolgende bijeenkomst van het Alzheimer Café Nijkerk is op vijf september in het gebouw van Interakt Contour, Oranjelaan 79 in Nijkerk. Het programma start om 20.00 uur. De toegang is vrij.