• groenstrook langs N301 Groen is wat de gemeente maait. De rest is provincie.

    A.J. Schipper
  • Brandnetels noemt de gemeente "natuurlijke beplanting"

    A.J. Schipper

Kannie waar zijn

26-09-2017, 01:41 | Lezersnieuws | A.J. Schipper

Soms lees je iets over het groenbeheer in de gemeente Nijkerk. Een wethouder die zelf wil ervaren hoe het werkt.

Een deel van het groenbeheer is uitbesteed aan een aannemer. Zij maaien onder andere het gras. Soms ook schoffelen ze onkruid. Wel jammer dat dan de geschoffelde rommel blijft liggen en dat ontsiert de grasmat.

Jammer ook dat al het hoog opschietende onkruid dat tussen de perkplanten staat waarschijnlijk niet in het bestek voorkomt, want dat wordt ongemoeid gelaten, evenals het gras dat b.v. in de straatgoot groeit op 10 cm van de netjes bijgewerkte graskanten en wat de hemelwaterafvoer belemmert op weg naar de put.

Maar het kan erger. Langs de rondweg N301 wordt het gras gemaaid door een machine die makkelijk over een breedte van 2 meter kan maaien. Maar er wordt slechts ongeveer 60 cm gemaaid zijnde de "hondenuitlaatstrook". Op de foto's de groene strook. De gemeente zegt dat de rest "natuurlijke beplanting" is en voor rekening is van de provincie. In de praktijk is die "natuurlijke beplanting" gewoon je reinste onkruid (brandnetels) en (heel) hoog gras. Het is een lelijke aanblik voor de mensen die over de N301 rijden of er langs fietsen.

Dan ineens (helaas slechts één a twee keer per jaar) komt er een andere aannemer waarschijnlijk in opdracht van de provincie (??) en die maait dan de rest (op de foto het dorre gele deel). Het gemaaide onkruid wordt dan hier en daar langs de weg opgestapeld op een wanordelijke hoop. Het gras dat daaronder groeide gaat dus dood. Na enkele dagen gaat die "hooiberg" stinken en broeien. Het ziet er niet uit. De machines die deze aannemer gebruikt zijn groot en zwaar en dat laat duidelijk sporen na, waardoor het er ook niet mooier op wordt. Maar elk weldenkend mens zou dus zeggen, waarom maait de aannemer van de gemeente nu niet meteen over een breedte van 2 meter ? Want als je wekelijks 70 cm maait met een machine die makkelijk 2 meter kan maaien, dan ben je toch dom bezig als je dat niet doet. Hij rijdt er tenslotte toch.

Daardoor zou de aanblik van de rondweg toch een heel stuk netter zijn. Nu dan weer alles gemaaid is, ziet het er best al iets netter uit, ook al is nu niet al het gras mooi groen en egaal gemaaid. Maar dat komt hopelijk wel weer. Het zullen wel allerlei ambtelijke regeltjes zijn en een haperende samenwerking tussen gemeente en provincie, die efficiënt omgaan met belastinggelden "onmogelijk maken".

Dergelijke dommigheid is echter geen toonbeeld van efficiënt werken.