• Jan Carel Koster bij zijn versie van Jan van Schaffelaar

    Idaline Koster

Jan Carel Koster maakt beeld voor Gemeente Barneveld

17-11-2017, 19:00 | Lezersnieuws | Maranke Pater

Jan van Schaffelaar werd een held toen hij op 16 juli 1482 zijn dood tegemoet sprong van de toren van de Oude Kerk in Barneveld. Kunstenaar en beeldhouwer Jan Carel Koster uit Nijkerkerveen vereeuwigde de Kabeljauwse legeraanvoerder in een kunstwerk voor de gemeente Barneveld. Op 24 november wordt het beeld onthuld voor het Gemeentehuis in Barneveld.

De kunstenaar heeft een goede band met Barneveld, waar hij geboren en getogen is. Rond zijn 25e verhuisde hij naar Nijkerk. Koster: ,,Ik ben altijd al met beeldhouwen bezig geweest. Op mijn zesde leerde ik het vak al van mijn grootvader die schrijnwerker was." Specialiteit van Koster is het bewerken van harde steensoorten als marmer, graniet en edelsteen. Hier maakt hij grote sculpturen van. Zijn beeldhouwwerken worden over de hele wereld tentoongesteld, zoals in het WTC in Dubai, een groot Oorlogsmonument in Vriezenveen, maar ook in een museum in Zuid-Korea. Koster: ,,Wereldwijd is er maar een enkeling die zulke grote sculpturen maakt in Edelsteen".

Het dijkje voor het Barneveldse gemeentehuis werd vernieuwd en Koster kwam met een voorstel naar de gemeente om hier een kunstwerk voor te maken. Koster: ,,Omdat Barneveld graag meer nadruk wil leggen op Jan van Schaffelaar besloten we samen dat ik een tweede beeld van de ridder zou maken. Het is een ridder in ruste geworden, omdat ik niet precies hetzelfde beeld als bij de Oude Kerk wilde maken." In totaal woog de steen 2.200 kg toen Koster hem op 8 mei jl. in zijn atelier plaatste. Het beeld is vervaardigd uit de steensoort Diabas. De ruwe steen heeft een lichtgrijze kleur, die zodra hij gepolijst wordt donkergroen, tot bijna zwart gaat glimmen. Hierdoor komen diverse details van het harnas en de helm van de ridder goed uit

De beeldhouwer hoopt dat het kunstwerk voor veel interactie met de inwoners en de toeristen in Barneveld zal zorgen. ,,Het beeld zit op zijn sokkel tussen twee bankjes in, dus mensen kunnen makkelijk een selfie met hem maken als ze dat willen." U kunt de nieuwe Jan van Schaffelaar ontmoeten op 24 november om 16.00 uur onthuld op het Dijkje bij het gemeentehuis. Op de website www.jancarelkoster.nl staat uitgebreide informatie over de achtergrond van het beeld en het verhaal van Jan van Schaffelaar.

Bronnen: Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan-Carel_Koster

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Schaffelaar