• Stiefmoeders delen ervaringen

    pexels.com

Gespreksgroep voor stiefmoeders: een schot in de roos

12-12-2017, 21:21 | Lezersnieuws | Sigrid De Haan

Een samengesteld gezin is een kwetsbaar gezin, en stiefmoeder zijn is een flinke uitdaging. Om die reden is een start gemaakt met een reeks van gespreksgroepen voor stiefmoeders. De eerste gespreksgroep is inmiddels afgerond. Het bleek zeker in een behoefte te voorzien. De gespreksgroep zat in mum van tijd vol. Zes stiefmoeders deelden hun ervaringen en bespraken onderwerpen als: het verschil in bloedband en stiefband met de verschillende loyaliteiten, hun rol als stiefmoeder en de gevoelens die dat oproept, samengesteld opvoeden en het omgaan met valkuilen en knelpunten in hun stiefgezin. Sigrid de Haan, coach en zelf ook stiefmoeder, gaf leiding aan de gesprekken en sloot aan met voor hen nieuwe inzichten vanuit de theorie.

De reacties van de deelneemsters waren zonder uitzondering positief: "ik voel me gesteund in mijn rol als stiefmoeder", "ik kan mijn eigen gevoelens beter begrijpen", "mijn verwachtingen zijn realistischer geworden" , "ik heb meer rust gevonden, het ligt niet allemaal aan mij". Al met al genoeg reden om door te gaan met deze vorm van ondersteuning aan samengestelde gezinnen.

In 2018 starten er nieuwe gespreksgroepen. Omdat de gemeente deze financiert kunnen stiefmoeders uit Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken gratis deelnemen. Aanmelden kan via www.gezin-in-beweging.nl of via het Gebiedsteam (preventie@gtnijkerk.nl).