• De onthulling bij de Boni aan het Wheemplein.

    Merit Roodbeen

Drie nieuwe Kinderzwerfboekstations onthuld

25-03-2019, 16:20 | Lezersnieuws | Merit

Op maandag 25 maart zijn in een soort estafette maar liefst drie Kinderzwerfboekstations geplaatst en onthuld. Vanaf nu kunnen kinderen ook boeken lenen en laten zwerven bij de Boni supermarkt aan het Wheemplein, bij Nautilus Healthclub en bij Daltonschool Corlaer.

 

In het afgelopen jaar is weer een nieuwe serie zwerfboekstations gemaakt door Accent Praktijkonderwijs, waarna de huisjes door de schildersvakopleiding in Amersfoort van de herkenbare kleuren zijn voorzien. De leerlingen hebben dit gedaan in het kader van hun opleiding. Rotary Club Nijkerk heeft financieel bijgedragen aan de totstandkoming van deze huisjes.

De eerste drie van deze nieuwe serie zwerfboekstations zijn nu dus in gebruik genomen. Ook Petra Boessenkool van Bibliotheek Nijkerk ging mee, om de huisjes van leuke boekenleggers te voorzien die speciaal voor Kinderzwerfboek door de bibliotheek zijn gemaakt. ‘Het is immers ongelooflijk belangrijk voor kinderen om met boeken in aanraking te komen en te lezen. Met lezen van boeken doe je ongemerkt veel kennis en woordenschat op. Vanuit de bibliotheek vinden wij dat ook zeer waardevol,’ vertelt Petra.

 

Boni en Nautilus Healthclub

Bij de Boni is het zwerfboekstation geplaatst bij de koffiecorner, net voordat je de supermarkt echt binnengaat. Bij Nautilus Healthclub staat hij in de centrale hal, zodat niet alleen kinderen die komen judoën en zwemmen bij Nautilus, maar ook de kinderen die komen dansen bij Badabounce er gebruik van kunnen maken. ‘Een mooie en zeer laagdrempelige aanvulling,’ vindt Danny van Dijk, eigenaar van Nautilus.

Het derde huisje werd geplaatst bij de Daltonschool Corlaer, daar is hij toegankelijk voor de kinderen die daar naar school gaan. 

 

Hoe werkt het?

Het systeem van Kinderzwerfboek is dat er boeken beschikbaar zijn die gaan zwerven van kind naar kind. Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in wachtkamers en bijvoorbeeld winkels. Door middel van een zwerfboeksticker waar een code op geschreven wordt kun je een zwerfboek zelfs helemaal volgen op zijn reis, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Hoe een boek ook zwerft, nooit mag het gelezen of ongelezen in een kast achterblijven. De afgelopen jaren zijn al een miljoen zwerfboeken op een spannende tocht gestuurd. Maar dat kunnen er nog véél meer zijn!

 

De initiatiefnemers van Kinderzwerfboek Regio Nijkerk roepen iedereen dan ook op om eens een kijkje te nemen bij een van de Kinderzwerfboekstations in onze regio, of om de kasten te vullen met kinderboeken die een tweede leven verdienen zodat andere kinderen er weer van kunnen genieten! Waar de zwerfboekstations momenteel allemaal al staan, is te vinden op de site van Kinderzwerfboek.