• Jan Vlijm krijgt de solidariteitssticker van Alzheimer bestuurslid Yvonne Krol

    Arjen Gerritsma

Albert Heijn Nijkerk ontvangt solidariteitssticker 'dementievriendelijk'

21-06-2016, 07:50 | Lezersnieuws | Alzheimer NW-Veluwe

Jan Vlijm is manager van Albert Heijn in Nijkerk. Hij mag zijn supermarkt sinds kort 'dementievriendelijk' noemen. Samen met 30 andere bedrijfs- en teamleiders van Albert Heijn vestigingen in Voorthuizen, Woudenberg, Bennekom en Diemen volgde hij een training over dementie.

De vestigingen behoren tot de Van den Tweel groep. Dit familiebedrijf telt 1400 medewerkers en is maatschappelijk sterk betrokken. Jan Vlijm vertelt: "Bij ons staat een goede dienstverlening voorop. Het aantal ouderen dat bij ons boodschappen doet, stijgt. Zo ook het aantal incidenten. We voelden de noodzaak om meer te weten te komen over dementie zodat we mensen met deze hersenziekte kunnen herkennen en weten op welke manier wij hen het beste kunnen helpen. De kennis die we tijdens de training hebben opgedaan, gaan we overdragen op het winkelpersoneel."

Voor deze inspanning ontvingen de vijf Albert Heijn vestigingen de solidariteitssticker 'dementievriendelijk' uit handen van Yvonne Krol, bestuurslid bij Alzheimer Nederland afdeling NW-Veluwe. Ze zegt hierover: "De deelnemers aan de training waren bijzonder gemotiveerd. Zij hadden zich goed voorbereid en gingen voluit de interactie aan met de voorlichters."

De gespecialiseerde voorlichters voerden ook korte sketches op waarin situaties werden nagebootst die je in de supermarkt tegen kan komen. Heel herkenbaar. De deelnemers reageerden hierop met voorbeelden van wat zij al in de praktijk hebben meegemaakt.

Jan Vlijm gaat verder: "Tijdens de training hebben we geleerd dat we veel kunnen bereiken met geduld, rust en vriendelijkheid. We kregen de tip om contact op te nemen met het netwerk rondom de persoon met dementie. In de dorpen en kleinere steden hebben we nog het ons-kent-ons gevoel. Als een oudere klant extra aandacht nodig heeft omdat er nogal eens wat verkeerd gaat, regelen we dat met de familie. Maar in grotere steden kennen wij niet alle klanten meer persoonlijk. Ook daar willen we deze mensen blijven helpen."

"Met het volgen van de training draagt de Van den Tweel groep bij aan een dementievriendelijke samenleving. Een lichtend voorbeeld dat hopelijk navolging krijgt." besluit Yvonne Krol.

Informatie verstrekt Ineke de Kruijf, Coördinator Voorlichting bij Alzheimer NW-Veluwe, 06 - 84182661 en voorlichtingnwveluwe@gmail.com