• Gerrieke Verheij en Ilil Danin

    W. van Dam

Zaterdagmiddag muziek van Telemann en Kuhnau in De Fontein

28-10-2017, 23:00 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 11 november 2017, 16:00 tot zaterdag 16 december 2017, 17:00

Locatie:

Ds. Kuypersstraat 2, Nijkerk
De Fontein
Nijkerk

Zaterdagmiddag 11 november geven Gerrieke Verheij (blokfluit en cello) en Ilil Danin (orgel en virginaal) een concert dat in het teken staat van het 250e sterfjaar van Georg Philip Telemann. Op het programma staat naast muziek van Telemann ook een werk van Johann Kuhnau 'Il Combattimento tra David e Goliath' ofwel 'De strijd tussen David en Goliath'.

Telemann was een Duits barokcomponist, dirigent en organist. Hij was een tijdgenoot van Bach. Tijdens zijn leven stond Telemann zeer in aanzien. Zijn roem reikte van Spanje tot aan Scandinavië en het aantal van zijn composities is zo groot dat hij tot 's werelds meest productieve componisten gerekend wordt. Kuhnau krijgt in dit concert aandacht omdat deze componist veel invloed heeft uitgeoefend op Telemann.

Gerrieke Verheij - Van Dam is een jonge musicus die zich heeft bekwaamd in het bespelen van meerdere instrumenten. Ze heeft haar studies voor blokfluit en cello cum laude afgerond aan het Utrechts Conservatorium en daarna aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar ze met 'grote onderscheiding' afstudeerde.

Ilil Danin werd geboren in Israël waar zij aan de Tel Aviv Academy afstudeerde als pianiste en haar Master of Music (Summa Cum Laude) ontving. In Nederland vervolgde zij haar studie aan het Utrechts Conservatorium. Ilil is hoofdorganist van de Sint Egbertuskerk in Hoek van Holland.

Het is voor het eerst dat in De Fontein muziek uitgevoerd wordt waarbij naast het orgel ook een virginaal bespeeld wordt. Het virginaal is samen met het spinet de vroegste en eenvoudigste vorm van het klavecimbel. Het vormt mooie combinaties met de blokfluit en de cello.

Het concert begint om 16.00 uur en eindigt rond de klok van 17.00 uur.

Toegangsprijs is € 8,00 inclusief een consumptie. Tot en met 14 jaar is de toegang gratis

Na afloop van het concert is er gelegenheid voor onderlinge ontmoeting onder het genot van koffie, thee of een frisdrankje.

In december is er geen zaterdagmiddagconcert. De serie wordt in 2018 weer vervolgd. Het eerste concert is op 13 januari 2018 met Arjan Breukhoven (orgel) en Patrick Curfs (saxofoon). Een bijzonder concert omdat orgel en saxofoon een combinatie is die weinig voorkomt.