• Houtwal Driedorp

    Google streetview

Zaterdag 17 februari onderhoud Houtwal Driedorp

10-02-2018, 22:10 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 17 februari 2018, 09:00 tot 12:30

Locatie:

Barneveldseweg 115, Nijkerk
Barneveldseweg 115, Driedorp (Nijkerk)
Nijkerk

Houtwallen dienden in de tijd van voor het prikkeldraad om het vee tegen te houden. Helaas zijn veel houtwallen in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw weggehaald. Iedere vierkante meter telde mee voor de opbrengst van gewassen, dus werden veel wallen geslecht en werd er bouwland van gemaakt. Houtwallen zijn echter enorm belangrijk voor de biodiversiteit. Omdat ze smal zijn, valt er veel licht in, en daarom kunnen er allerlei soorten planten groeien. De grote verscheidenheid aan planten trekt ook weer allerlei soorten dieren aan. Vergeleken met bos, is een zelfde oppervlak houtwal drie keer zo rijk aan planten en dieren. Door goed onderhoud aan een houtwal kan deze rijke biotoop behouden blijven.

De houtwal bij Driedorp ligt op de rand van de bekende dekzandrug van Slichtenhorst, tegenover het kerkje. De houtwal is particulier eigendom en heeft dringend onderhoud nodig. In de houtwal staat momenteel veel opschot van onder meer Amerikaanse Vogelkers. Deze zullen wij hier verwijderen. Daarnaast zullen wij hier plantwerk gaan verrichten. Verschillende inheemse soorten, zoals Eik, Hazelaar en Meidoorn, liggen klaar om ingeplant te worden.

Zaterdag 17 februari gaat de werkgroep Landschapsbeheer van IVN Nijkerk een begin maken met deze werkzaamheden. Het onderhoud dat dan wordt gedaan bestaat uit het verwijderen van Amerikaanse eik en de opslag van braam en andere exoten zoals Amerikaanse vogelkers.

Verzamelen om 9.00 uur bij Tankstation Bast, Barneveldeseweg 115, Driedorp (Nijkerk). Zie ook de bekende IVN vlag. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Heeft u zin om mee te helpen? Dan graag aanmelden via landschapsbeheer@ivn-nijkerk.nl.