• Marien Stouten (L) en Jan Peter Teeuw

    Persfoto
  • Het Van Deventer-orgel uit 1756 in de Grote Kerk

    Matthias van Bloemendaal

'Vierhandig vuurwerk' op orgel Grote Kerk

21-07-2016, 10:10 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 2 augustus 2016, 20:00 tot 21:15

Locatie:

Holkerstraat 1, Nijkerk
Grote Kerk

Niet één, maar twee organisten die tegelijkertijd spelen: op dinsdagavond 2 augustus geven Marien Stouten en Jan Peter Teeuw een vierhandig concert in de Grote Kerk van Nijkerk. Samen weten zij heel wat 'vuurwerk' uit het historische Van Deventer-orgel uit 1756 te halen. Op het programma staat allerlei muziek: van Bach en Mozart tot aan hedendaagse componisten.

In de veertigste concertserie in de Grote Kerk is het concert van dit orgelduo één van de hoogtepunten. Het duo heeft een programma samengesteld dat meer dan 300 jaar van de muziekgeschiedenis omvat. Klassiekers uit de orgelliteratuur (Bach en Buxtehude) komen langs. Er is muziek te horen uit de tijd waarin het Van Deventer-orgel gebouwd werd: Haydn en Mozart (die werd geboren in het bouwjaar van het orgel). Ook klinken er werken van componisten uit de romantische periode. Als klap op de vuurpijl speelt het duo ook composities van hedendaagse organisten, waaronder werk van Jan Peter Teeuw zelf. Het volledige programma staat op www.orgelnijkerk.nl.

Marien Stouten studeerde bij Ignace Michiels aan het conservatorium van Gent en is organist van de Grote Kerk te Brouwershaven. Jan Peter Teeuw studeerde bij Johan den Hoedt en Arjen Leistra en is kerkorganist in Ridderkerk. Beiden zijn actief als koordirigent en hebben meegewerkt aan veel cd-opnamen. Jan Peter Teeuw is ook zeer actief als componist en arrangeur. Als orgelduo maakten ze twee cd's.

Het concert begint om 20:00 uur. De toegang is gratis; er is een collecte bij de uitgang. U bent van harte welkom bij dit spectaculaire orgelconcert! Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting, met koffie en thee in 't Gasthuus naast de kerk.