• Theo Jellema

    Persfoto

Oude bekende in Nijkerkse orgelserie

24-06-2016, 16:31 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 5 juli 2016, 20:00 tot 21:15

Locatie:

Holkerstraat 1, Nijkerk
Grote Kerk

In de jubilerende orgelconcertserie in de Grote Kerk te Nijkerk speelt op dinsdag 5 juli een oude bekende. De Friese organist Theo Jellema neemt dan plaats aan de klavieren. Hij is al zo'n 25 jaar een graag geziene gastorganist in de Grote Kerk.

Theo Jellema maakt in zijn programma een muzikale reis door het Europa van vroeger eeuwen. Composities uit Frankrijk, Duitsland, en Spanje zullen dit keer de revue passeren, waardoor het een zeer afwisselend geheel wordt en de klankrijkdom van het historische Van Deventer-orgel optimaal tot zijn recht komt. Het concert eindigt met de magistrale Prelude en Fuga in Es van Johann Sebastian Bach (BWV 552). Jellema programmeert ook enkele werken die al eerder op concerten gespeeld werden door Henk Bouwman, die van 1981 tot aan zijn dood in 2007 hoofdorganist was van de Grote Kerk.

Theo Jellema studeerde Orgel en Theorie der Muziek aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding .Hij was jarenlang orgeldocent aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle. Nu is hij naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden hoofdvakdocent Orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.

Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen en naar Japan en Korea. In de loop der jaren speelde hij van verschillende componisten hun complete orgeloeuvres op concerten (Bach, Franck, Messiaen). Voor de opnamen in het kader van het project All of Bach (www.allofbach.com) van de Nederlandse Bachvereniging speelde hij een aantal van Bachs orgelwerken. Verder is hij werkzaam als adviseur bij orgelbouw en -restauratie, jurylid bij orgelconcoursen, en maakte hij cd-opnamen van belangrijke historische orgels. Voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd hem de zilveren medaille 'Arts-Sciences-Lettres' toegekend.

Het concert begint om 20.00 uur, de toegang is gratis. Na het concert is er gelegenheid voor ontmoeting in 't Gasthuus, onder het genot van een kopje koffie of thee. Het belooft een mooie avond te worden, van harte welkom!