• Organiste Willeke Smits

    Marianne Ulrich

Orgelconcert Willeke Smits

16-08-2018, 11:14 | Lezersnieuws | Orgelcommissie Grote Kerk Nijkerk

Datum:

dinsdag 28 augustus 2018, 20:00

Locatie:

Holkerstraat 1
Grote Kerk
Nijkerk

Voor het zesde en laatste orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk neemt er een dame plaats aan de klavieren: Willeke Smits. Zij speelt een programma met het bekendste orgelwerk aller tijden, andere herkenbare klanken en minder bekende, verrassende muziek. ?

Smits opent het concert met het bekendste orgelstuk aller tijden: de Toccata en Fuga in d-moll (BWV 565) van Johann Sebastian Bach. Hiermee is het Van Deventer-orgel uit 1756 meteen in al z?n glorie te beluisteren. Na deze spetterende opening volgt een werk waarbij iedereen weg kan dromen. De zachte klanken van het orgel, met de wondermooie fluitregisters, zijn te horen in een koraal en variaties over Vater unser im Himmelreich van Toon Hagen (1959) die organist van de Grote Kerk in Zwolle is. De stijl van deze muziek wordt wel minimalistisch genoemd. De sfeer is wat mystiek en het publiek zal vast ademloos stil luisteren: ogen dicht en genieten! Hierna gaan we terug naar de barok met de Fuga in g van Johann Adam Reincken (1623-1722), een levendig werk van ??n van Bachs voorbeelden. Vervolgens staat Psalm 23 op het programma: eerst een lieflijke en sfeervolle bewerking van Ad Wammes (1953) en daarna drie variaties van Jan Pieterszoon Sweelinck.

Daarna opnieuw muziek van Ad Wammes (1953): Happiness. Dit werk is bijzonder aan Willeke verbonden: het is in opdracht van haar man gecomponeerd voor haar veertigste verjaardag. Het is een ritmische interessant stuk met een ostinato-ritme (= steeds herhaal motief) in het pedaal. De Trompet 8' van het orgel klinkt als uitkomende stem. Vervolgens vertoont Willeke haar kunsten met de Triosonate VI in G (BWV 530) van Johann Sebastian Bach (1685-1750), muziek waarin steeds drie melodie?n klinken: ??n voor de voeten, ??n voor de linkerhand en ??n voor de rechterhand. De sonate bestaat uit drie delen: Vivace (dat betekent ?levendig?), Lento (dat wil zeggen?langzaam, slepend?) en Allegro (wat ?opgewerkt? inhoudt). Het concert wordt besloten met vier delen uit het Tabulaturbuch van Johann Ulrich Steigleder (1593-1635) waarin we de stijl van de vroege barok horen: een vierstemmige fantasie-fuga, twee keer een driestemmig koraal en een vierstemmige Toccata-variatie.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ?t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.