• Imker vangt een bijenzerm

    T van Loenen

Nijkerkse Bijenhoudersvereniging houdt open huis

10-06-2016, 01:00 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 18 juni 2016, 10:00 tot 16:00

Locatie:

Amersfoortseweg 43, Nijkerkerveen
Amersfoortseweg 43, Nijkerkerveen
Nijkerkerveen

De Nijkerkse bijenhouders houden op zaterdag 18 juni open huis aan de Amersfoortseweg 43 in Nijkerkerveen. De locatie is opgenomen in de fietsroute van de Open Tuinendag van Groei&Bloei Nijkerk.

Wist u dat een bijenvolk uit meer dan 60.000 bijen kan bestaan? De imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en voor welke uitdagingen zij staan om de bijenvolken het hele jaar gezond te houden.

De imkers laten zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen, en welke hulpmiddelen gebruikt worden. . Men kan het complexe leven van een bij zien in een observatiekast. Veilig achter glas kan men de koningin zoeken en het verschil zien tussen de darren, de mannetjesbijen, en de werksters, de vrouwtjesbijen.

De imkers laten zien hoe honing geoogst wordt en wat er bij komt kijken voordat de honing in een potje zit. Men kan verschillende honingproducten zien, proeven en kopen. Voor kinderen zijn er kleurplaten en ze kunnen een kaars maken van bijenwas.

Men hoort en ziet wat men kan doen om tuinen aantrekkelijk te maken voor bijen. Er zijn gratis zakjes bloemenzaad beschikbaar (zolang de voorraad strekt) waarmee men thuis direct aan de slag kan. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit.