• Minne Veldman geeft op 29 een orgelconcert in Nijkerk

    Matthias van Bloemendaal
  • Het orgel van de Grote Kerk

    Matthias van Bloemendaal

Minne Veldman sluit orgelconcertserie Grote Kerk af

17-08-2017, 17:50 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 29 augustus 2017, 20:00 tot 21:15

Locatie:

Holkerstraat 1, Nijkerk
Grote Kerk
Nijkerk

De bekende Urker organist Minne Veldman bespeelt op dinsdagavond 29 augustus het orgel van de Grote Kerk te Nijkerk. Deze bevlogen musicus zorgt met een boeiend programma voor een waardig slotconcert van de orgelconcertserie van dit jaar. Zoals altijd begint en eindigt hij met bewerkingen van bekende Psalmen en gezangen, met daartussen allerlei werken uit de orgelliteratuur.

Veldman heeft dan ook een afwisselend programma samengesteld waarmee hij vele kanten van het orgel laat horen. Het concert begint met koraalmuziek van Jan Zwart over Psalm 68 en Het Gebed des Heeren. Daarna komt de klassieke orgelkunst aan bod met een indrukwekkende variatiereeks van Johann Sebastian Bach over 'Sei gegrüßet, Jesu gütig' (BWV 768) en een levendig concerto van Antonio Vivaldi, bewerkt door Johann Gottfried Walther. Er klinken ook enkele Engelse orgelwerken uit de 19e eeuw. Opmerkelijk in het programma is de onbekende Sonate für Orgel nr. 3 in c-moll (op. 29) van Camillo Schumann. Deze componist schreef orgelwerken in de romantische stijl van componisten als Felix Mendelssohn-Bartholdy. Veldman eindigt met variaties over Psalm 128 die hij zelf componeerde. Het volledige programma is vooraf te bekijken op www.orgelnijkerk.nl.

Minne Veldman studeerde aan het conservatorium in Zwolle en is zeer actief als concertorganist, kerkorganist, docent, dirigent en componist. Van zijn orgelspel verschenen al 10 solo-cd's en hij bracht ook verschillende samenzangcd's uit. Hij geeft zo'n 50 orgelconcerten per jaar in heel het land. Ook organiseert hij jaarlijks verschillende grote orgelevenementen, zoals de YouTube-Orgeldag, het Orgelfeest en een aantal avondvullende concerten op toplocaties.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.